Lykke-Merlot (10) hadde lyst til å danse tango da Carlsen vant Sjakk-VM

SANDEFJORD (NRK): Under onsdagens endelige oppgjør mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana, var 10-åringen fra Sandefjord tidenes yngste paneldeltaker.

Lykke-Merlot Helliesen

SPENT: Onsdag ettermiddag satt Lykke-Merlot Helliesen i studio på Marienlyst sammen med NRKs ekspertkommentator Atle Grønn. – Jeg tror det kommer til å bli veldig spennende, og jeg kommer til å bli veldig nervøs, men jeg skal gjøre mitt beste, sier 10-åringen.

Foto: NRK

– Det var kjempespennende å se Magnus Carlsen vinne! Jeg ble så glad at jeg hadde nesten lyst til å hoppe ned fra stolen og danse tango, men det gjorde jeg ikke da, for det hadde vært litt flaut, ler Lykke-Merlot Helliesen.

I det Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk for fjerde gang onsdag, er hun på skjermen som en av NRKs paneldeltakere.

Etter å ha spilt sjakk i fire år, og fått utallige medaljer og pokaler, er sandefjordsjenta for lengst bedre enn de fleste voksne.

– Det var kjempegøy og spennende. Jeg trodde at det kanskje skulle gå litt galt, men det var ikke noe å være redd for og etter en stund var det helt vanlig å sitte der, legger hun til.

– Bedre i hurtigsjakk og lynsjakk

Etter 12 partier med remis, ble det omspill og et endelig oppgjør mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana.

Onsdag ettermiddag satte de to seg ved bordet for første parti hurtigsjakk. Nordmannen starter med hvite brikker.

– Jeg tror Magnus skal vinne, for han er mye bedre i hurtigsjakk og lynsjakk enn Fabiano. Så jeg er ganske sikker på at han vinner. Det er i hvert fall det jeg håper, hadde 10-åringen sagt.

Og hun hadde rett.

Spent og nervøs

Torsdag 15. november var Lykke-Merlot gjest i publikum under mesterskapets 5. parti. Nå tok hun altså steget opp blant ekspertene i panelet.

Atle Grønn

EKSPERTKOMMENTATOR: Atle Grønn ser frem til å få besøk av Lykke-Merlot Helliesen i studio.

Foto: Ragna Sandholt

Hun satt i studio på Marienlyst sammen med NRKs ekspertkommentator Atle Grønn. De to kjenner hverandre fra, Grønn var nemlig treneren hennes for noen år siden.

– Det blir artig. Hun sjarmerte hele TV-Norge og NRK da hun var gjest i et kortere innslag forrige uke. Programleder Line Andersen fikk ideen at vi måtte ha mer av Lykke-Merlot, så hun kommer nå og skal følge hele sendingen.

Det ble en tøff sending, som varte i fire-fem timer.

Uenighet i panelet

Mens Lykke-Merlot var ganske sikker på norsk seier, har Grønn vært mer usikker.

– Jeg ser frem til diskusjoner med Lykke-Merlot. Det gjør seg med litt faglig uenighet i panelet, sa han før sending med et smil.

– Magnus har vist gang på gang at han har det lille ekstra når det gjelder, men sånn som VM-kampen har vært hittil, er det ingenting egentlig som tyder på at han er noen stor favoritt. Det er helt åpent, la han til.

Men Magnus Carlsen slo «knockout» på Fabiano Caruana i omspillet, og beholdt altså verdensmestertittelen i sjakk.

Lykke-Merlot Helliesen og moren spiller sjakk

FORBEREDELSER: 10-åringen kan allerede skilte med en 8. plass fra Ungdoms-EM i sjakk tidligere i høst og er flere ganger norgesmester for jenter og i åpen klasse. Her forbereder hun seg til onsdagens jobb sammen med moren sin, May-Brit Park Helliesen, hjemme i Sandefjord.

Foto: Henrik Bøe / NRK