Lover å hente søpla

Kommunene tar grep for å hindre søppelkaos når Veireno trolig går konkurs.

På renovasjonsbilen står det "Takk for maten".

MELDER OPPBUD: Veirenos avfallsruter i Vestfold, Oslo og på Romerike vil bli ivaretatt selv om Veireno skulle gå konkurs (Arkivbilde)

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

På en pressekonferanse søndag kveld kom det fram at Veireno som står for søppelhåndteringa i Oslo, Romerike og Vestfold, antakelig vil begjære seg konkurs mandag.

Veireno henter husholdningsavfall i nesten alle kommuner i Vestfold, men styreleder i Vestfold avfall og ressurs (Vesar), Hans Hilding Hønsvall, sier at søpla vil bli hentet som vanlig til tross for en konkurs.

– Vi har kontroll på det og alt avfall skal hentes ifølge kalenderen de neste dagene, sier Hønsvall.

Vesar har vært klar over de økonomiske problemene i Veireno noen dager og har tatt grep for at søppelhåndteringen ikke skal stoppe opp.

– Vi tar over mannskapet og bruker de kjøretøyene som har vært brukt av Veireno, sier Hønsvall.

Les også: Oslo kommune sier opp kontrakten med Veireno

Mange klager

Veireno overtok avfallshåndteringen i Oslo 3. oktober. Problemene startet umiddelbart, og ved årsskiftet var det kommet innover 30.000 klager. I tillegg er det avdekket over 2.000 mulige brudd på arbeidsmiljøloven.

Søndag ble det klart at Oslo kommune hadde fått nok og at de gjennom en
virksomhetsoverdragelse overtar både søppelbiler og Veirenos 170 ansatte.

Også på Romerike vil søppelhentingen gå som normalt framover, skriver Romerikes Blad. Veireno jobber på oppdrag for Romerike avfallsforedling (ROAF) i deler av Skedsmo og Nittedal, men nå påtar ROAF seg midlertidig ansvar for sjåførene og bilene på de aktuelle rutene.

– Vårt mål er at en konkurs i Veireno ikke skal påvirke de tjenestene vi leverer til våre innbyggere, sier administrerende direktør Øivind Brevik i ROAF.

Les også: Oslofolk må betale for Veireno-kollaps

Midlertidig løsning

For Vesar er overtakelsen av mannskaper og kjøretøy bare en midlertidig løsning. Vesar kommer ikke til å gjøre som i Oslo, der kommunen tar over søppelhentingen ut avtaleperioden. Nå blir det antakeligvis en ny anbudsrunde.

– På litt lengre sikt blir det nok det, men nå må vi først sikre at det ikke blir noe avfallskaos i Vestfold.

Hønsvall regner med at et privat selskap skal få ny kontrakt.

– Vi kommer til å videreføre tradisjonen med at private renovatører står for avfallshentingen i våre kommuner, sier han.