Hyttekonflikten er løst

18 hytteeiere dropper rettssaken mot en av de største utbyggerne på Rauland. De mente de ikke ble gjort oppmerksom på en klausul om at hyttene må leies ut.

Holtardalen, Rauland

Rauland har mange tusen hytter, men få utleiehytter. Det har vært en del av konflikten mellom utbyggeren og hytteeiere.

Foto: Petter Melsom / NRK

Ble de lurt, eller ble de ikke lurt? Diskusjonen mellom hytteeierne og utbyggeren har pågått i flere år. Rettssaken skulle starte denne måneden, men er avlyst etter at partene har funnet en løsning.

18 hytteeiere på til sammen 10 hytter varsla rettssak mot Erling Svalastog, en av de største utbyggerne i Rauland, og selskapet hans.

Konflikten startet etter at en del hytter i Vinje ble solgt for en lavere pris enn vanlige hytter, fordi hyttene skulle brukes som utleiehytter for å trekke turister til kommunen. Hytteeierne som truet med søksmål, mener de ikke ble opplyst om at det var utleieplikt på hyttene de kjøpte.

Nye utleiehytter

Odd Gunnar Kallevik, advokat

Advokat Odd Gunnar Kallevik sier alle parter er fornøyde.

Foto: Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS

Alexander Hesselberg

Advokat Alexander Hesselberg skryter av Vinje kommune som også har vært med på å finne en løsning i konflikten.

Foto: Privat
– Etter lange forhandlinger har begge parter nå blitt fornøyde med resultatet og har kommet fram til et forlik, sier hytteeiernes advokat Odd Gunnar Kallevik.

Hytteeierne får beholde hyttene med en bruksendring, men Kallevik vil ikke gå inn på flere detaljer om hva partene har blitt enige om i forliket.

Vierli Eiendom har inngått avtale med Erling Svalastogs eiendomsselskap. Avtalen går ut på at Svalastog eigedom skal delfinansiere nye utleiehytter. Det er kommunens krav til å oppheve utleieplikten for hytteeierne. Vierli Eiendom har i tillegg inngått avtaler med nærmere 30 andre hytteeiere som vil medfinansiere bygging av nye utleiesenger.

– Det er greit at vi har kommet til enighet, sier Erling Svalastog til NRK. Det var han som opprinnelig solgte de 10 hyttene.

Dispensasjon

Vierli Eiendom skal nå bygge mellom 120 og 150 utleiesenger i nærheten av Rauland skisenter. Advokat Alexander Hesselberg som er arbeidende styreleder i Vierli Eiendom, sier at det er fint for hele området at saken har kommet til en løsning.

– Når disse nye utleiehyttene er ferdige, får hytteeierne en endelig dispensasjon fra utleieplikten, opplyser Hesselberg. Han mener dette er en positiv løsning for alle parter.