Hopp til innhold

Lokal kortreist mat på menyen

Torsdag ble VestfoldMeny lansert. Det skal gi hotellene lokal kortreist mat på menyen.

En smak av VestfoldMeny

Edgar Ludl, Karine Huseby og Arnt Harald Stange lanserte torsdag VestfoldMeny, et prosjekt som skal gi mer lokal mat til hotellgjester i Vestfold.

Foto: Helena Rønning / NRK

Nå skal maten rett fra åkeren og til hotellene i Vestfold. Prosjektet VestfoldMeny startet med at reiselivssamarbeidet "The Conference Coast" ønsket å tilby gjester kortreist mat fra Vestfold på hotellmenyen.

The Conference Coast tok kontakt med Vestfold Mat, et produsenteid selskap som jobber med å styrke kunnskapen og kompetansen om lokal mat fra Vestfold. Dermed begynte ting å rulle.

Tilbyr flere menyer

VestfoldMeny

Aspargesflan: gravet laks og aspargesmousse, laget av råvarer fra Vestfold.

Foto: Helena Rønning / NRK

I hele vinter har kjøkkensjefene på Quality Tønsberg, Farris Bad og Rica Park Hotell i Sandefjord jobbet sammen med matnestor Edgar Ludl for å utarbeide menyer basert på lokale råvarer.

– Vi spurte Edgar Ludl og han sa ja til å være prosjektets inspirator, sier Karine Husby, som er bonde og leder for Vestfold Mat.

Edgar Ludl var kjøkkensjef på Park, før han som en av de aller første i Norge startet sin egen gourmetrestaurant uten tilknytning til et Hotell.

Nå har de jobbet fram fire menyer, en for hver sesong, som skal kunne nytes på hotellene. Det planlegges også frokost, og ventemat som skal være kortreist vestfolddyrket eller produsert mat.

– Det er mange dyktige produsenter i Vestfold og dette kan bli et løft for lokale råvarer, sier Ludl.

Sherrypudding

Det er mange lokale råvarer som blir brukt i menyene. Blant smaksprøvene vi tilbys i dag er brød bakt på steinmalt mel fra Kvelde mølle, poterulade med mandelpotet, grønnkålsuppe med bacon fra Grøstad Gris, urtefarsert Stangekylling med sommergrønnsaker, epleterte, sjøkreps med ertepuré og sherrypudding med rabarbragelé.

– Det meste er laget av lokale råvarer. Unntaket er sherrypuddingen. Sherryen har vi skaffet fra et annet sted, men oppskriften er fra de gamle skipsrederne på Nøtterøy, smiler Ludl.

Sherrypuddingen med rabarbragelé er en del av vintermenyen.

Les også: Bondens beste - Nykål

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark