Dette lyset kan være livsfarlig for Linda

Og hun er bare en av 1,4 millioner nordmenn som får store problemer av levende lys.

Linda Eikeland

Linda Eikeland får store helseproblemer av levende lys. Hun merker fort symptomene med dårlig pust og mye hosting.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Desember og julehøytiden er tid for hyggelige kvelder i mørket med innekos og stearinlys. Men det kanskje ikke alle er klar over, er at stearinlys kan gi en stor helserisiko for mange mennesker.

Stearinlysene gir fra seg kullpartikler som forurenser innemiljøet. Du har kanskje sett at vegger og tak kan bli farget av sotet hvis du brenner mange lys.

Linda Eikeland fra Porsgrunn er en av 1,4 millioner astmatikere og allergikere her i landet. For henne er levende stearinlys alt annet enn kos.

– Jeg blir irritert i halsen, jeg blir veldig tett og jeg hoster. I tillegg får jeg astmasymptomer. Jo lenger jeg er i et rom med lys, desto verre blir det for meg å puste, sier hun.

Les også:

Telys

Duftlys er en av de verste lysene for allergikere og astmatikere.

Foto: Henrik Sundgård

Duftlys er verstingen

Duftlys er en av verstingene for astmatikere og allergikere. De lukter godt, men gjør ikke godt.

– Om lysene er av dårlig kvalitet så vil de sote ganske mye. Det er veldig forskjellig kvalitet på stearinlys, væke og stearinblanding er ikke alltid den samme. Om det er tydelig soting fra lysene, bør man være ekstra forsiktig, sier viseadministrerende direktør i Norsk Institutt for luftforskning, Ole Anders Braathen til NRK.no.

Han sier også at det er bedre å bruke lys med åpen flamme, enn å gjemme lysene inne i dekorasjoner, som ofte mange bruker spesielt til jul.

– Man må også tenke på totalbelastningen. Det er klart det er koselig med stearinlys, men med veldig mange lys blir belastningen for stor, sier Braathen.

Jeg kan grue meg til å gå på besøk til folk som gjør det ekstra koselig med mye lys

Linda Eikeland, allergiker

Bruk miljømerkede lys

Du kan unngå verstingstoffene ved å velge miljømerkede stearinlys. Svane- og blomstmerkede stearinlys tar hensyn både til helse og miljø ved at de inneholder minst mulig helse- og miljøskadelig stoffer, bidrar til mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp til av farlige stoffer og klimagasser.

For Linda Eikeland som er allergisk mot lysene, er oppfordringen at folk bør bruke de miljømerkede lysene.

– Det er viktig å gjøre folk klar over dette, og gi informasjon som kan hjelpe andre til å være mer miljøbevisste, sier hun.

Ole Anders Braathen i Norsk Institutt for luftforskning sier det må være opp til hver enkelt hvor mye lys de ønsker å bruke.

– Helsemessig vil jo en allergiker eller astmatiker selv kjenne når grensen er nådd, så det er totalbelastningen som teller, sier han.