– Uvanlig tidlig at de blomstrer nå

I år blomstrer den vakre, hvite og uskyldige liljekonvallen allerede før 1. mai.

Liljekonvall

Årets første liljekonvall blomstrer allerede nå, før 1. mai. Det er tidlig, mener botaniker.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Liljekonvallen er en av de vakreste og mest velkjente plantene her til lands. De små klokkeformede blomstene fyller hagen med en fantastisk duft i mai, men i år kan du oppleve blomsten i Sør-Norge allerede nå.

Det er uvanlig at den blomstrer allerede nå, det kan man trygt si, sier botaniker ved Norsk Institutt for naturforskning, NINA, Anders Often.

Normalt pleier liljekonvallen å blomstre rundt pinse, det vil si i månedsskifte mai/juni.

– Det er nok rundt tre uker tidligere enn normalt, sier Often.

Mild ettervinter starter blomstringen

Botanikeren sier det er den milde ettervinteren som er årsaken til at blomstringen har startet tidligere enn den pleier.

– Blomstene er jo dannet i fjor høst, og har ligget klare til å springe ut bare det kom nok varme. Derfor er det ikke så mye varme som skal til før de strekker seg mot solen.

Noen er nok redde for at når blomstringen har startet så tidlig, så kan blomstene bli ødelagt av en frostnatt eller to. Tåler konvallene det?

– Blomstene vil nok gå i stykker, men bladene kommer til å tåle det. Kommer det flere frostnetter i lavlandet i Sør-Norge nå, kan det i verste fall bli dårlig frøsetting til neste år.

Liljekonvall

Liljekonvall er mange nordmenns favorittblomst, og er ofte populær i blant annet brudebuketter.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

– Den er jo så vakker

Liljekonvall er en flerårig urt som blir opptil 30 centimeter høy, og finnes ofte over store områder når den først blomstrer. Planten trives i fuktig jord på lyse steder i skogen eller i steinrike skråninger. Og det norske folk er svært glad i denne lille blomsten.

– Den er jo så vakker, hvit og uskyldig. Den har en perfekt klokkeform, og en fantastisk deilig duft. Den passer til så mye, er perfekt i brudebuketter og er super til bordpynt, sier Often.

Selv har han svært gode minner knyttet til liljekonvallen.

– Jeg husker da jeg var liten hvor morsomt det var å plukke liljekonvall. Å plukke en bukett med dem, og se at klokkene hang der så fine som bjeller. Åh, det var en fin stund.

I Norge finnes planten spredt nord til polarsirkelen, og kan i Sør-Norge gå høyt til fjells.

Har eget hemmelig sted

Liljekonvallbukett

Denne buketten plukket Annie Eikenes fra Ula her om dagen.

Foto: Annie Eikenes

Annie Eikenes fra Ula i Vestfold har også merket seg den tidlige blomstringen av liljekonvall, og har allerede plukket flere buketter.

– De er jo så nydelige, men det er jo tidlig at de blomstrer nå da.

– Har du et eget liljekonvallsted hvor du plukker dine konvaller?

– Er ikke det hemmelig da, ler hun.

Flere har etter hvert funnet seg sitt eget lille liljekonvallsted, og botanikeren sier at i motsetning til flere andre planter, gjør det ikke noe om den plukkes.

– Der den vokser er den ofte spredt over et stort område, og man kan plukke på den år etter år. Jeg skjønner godt at mange er veldig glad i den, sier botaniker Anders Often.