Hopp til innhold

Lett å starte trossamfunn

- Å starte et eget trossamfunn er ikke vanskelig, sier vennegjengen i Grenland, som for et par år siden startet Pi-ismens vennesirkel.

Pi-ismens vennekrets' hjemmeside
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Trossamfunnet bekjenner seg til det matematiske symbolet pi, - tallet 3,14, - som de mener var den første universalkraften.

I følge trosamfunnets nettsider har de over hundre medlemmer. Nå står ett av medlemmene fram.

 

 

Fredrik Nordahl
Foto: Tove Midtbø / NRK

Startet som en test

Det var lederen, Anders Kise, som fikk ideen om å starte et trossamfunn. Han ønsket å samle en gjeng som ikke tar ting så alvorlig, uten at man er fjasete av den grunn, sier en av medlemene i Pi-ismens vennekrets, Fredrik Nordahl.

- I starten var det vel nysgjerrighet, for å sjekke om det gikk an å starte et trossamfunn. Vi lurte på hvor komplisert det var. Det viste seg å ikke være så vanskelig. Vi fikk et positivt svar, og lo godt. Fylkeskommunen godttok oss som et trossamfunn, og det var det første skrittet på veien, forteller Nordahl.

Er dette et pek mot samfunnet?

- Nei, det er ikke noe pek. Vel, kanskje et lite pek, men vi vil ikke drive gjøn med noen. Det blir feil.

Trosbekjennelse

- Pi-ismens Vennesirkel er et trossamfunn som bekjenner seg til pi, også uttrykt ved p. Pi-ismen er en forvissning om at p var den første universalkraft og derav jordens første og mest robuste naturlov. Pi-ismen vedkjenner at absolutt alt kan utrykkes med tall. Dette begrenser seg ikke til menneskeskapte fenomener eller konstrukter, men strekker seg til alle absolutte sannheter, naturlover og høyere universallover...

Slik lyder starten på Pi-ismens vennesirkels trosbekjennelse. På sine hjemmesider gjør de blandt annet rede for sine etiske leveregler og sitt menneskesyn; at menneskets oppbygning bærer preg av å være sammensatt rundt tallet 3,14.

 

Vennesirkelen får statsstøtte

Stein Elseth, hos fylkesmannen i Telemark, bekrefter at Pi-ismens vennesirkel i løpet av to år har fått nesten 70 tusen kroner i kommunal- og statsstøtte.

Vennegjenen har sporadiske styremøter og forsøker også å samle de om lag hundre medlemmene til møte en gang i året.

Pengene brukes til kos

-Pengene som vi får i statsstøtte brukes på kos og vil klarer ikke å bruke opp alt, forteller Nordahl.

Nå er det andre året vennegjengen får statstøtte. Nordahl sier at de har brukt det meste på mat, drikke og leie av lokaler.

Ikke uvanlig

Nordahl sier at alle trossamfunn i Norge mottar statsstøtte.

- Det er veldig mye rart som man kan basere egne trossamfunn på, dette er ikke uvanlig, forteller han.