Hopp til innhold

Leter etter krigsgraver i Vestfold

TØNSBERG (NRK): Arkeologer ber folk om hjelp til å kartlegge sovjetiske fangeleire og krigsgraver fra andre verdenskrig.

I parken ved Teie hovedgård kan det ligge minst to sovketiske krigsgraver.

Se video fra parken utenfor Tønsberg

Mindre kjente krigsminner skal nå bli registrert. Klima- og miljøministeren og Riksantikvaren oppfordrer alle landets kommuner til å registrere krigsminner.

I løpet av andre verdenskrig var det anslagsvis 5000 sovjetiske fanger kun i Vestfold, og flere av dem døde i fangenskap.

Uvisst hvor de ligger

– Det er fortsatt uklart hvor alle sovjetiske krigsfanger fra andre verdenskrig ligger begravet i Norge, sier arkeolog og rådgiver Cathrine Stangebye Engebretsen.

I parken ved Teie hovedgård rett utenfor Tønsberg skjuler seg en krigsgrav eller flere fra andre verdenskrig.

Engebretsen vet at de to sovjetiske fangene Pavel og Dimitrij ble gravlagt her i 1942. Den ene døde av lungebetennelse, den andre ble skutt.

Skal finne gravplasser

Pavel og Dimitrijs graver ble senere flyttet til kirkegården i Tønsberg. Nå ønsker Engebretsen å finne ut nøyaktig hvor i parken de to mennene ble gravlagt.

– Det har blitt sagt at de lå under et stort lerketre. Det er ikke noen lerketrær her nå, men en som vokste opp i området, forteller at det var lerketrær her før, forteller hun.

Like ved parken var det en tysk brakkeleir med sovjetiske krigsfanger, og arkeologen har informasjon som indikerer at også en tredje krigsfange kan ha blitt gravlagt i parken.

– Siden vi har den mistanken, vil vi kjøre over med georadar for å se om vi kan avlese noen informasjon, sier hun.

Cathrine Stangebye Engebretsen

INFORMASJON: Cathrine Stangebye Engebretsen ber folk om hjelp til å finne krigsgraver.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Mange i Nord-Norge

De sovjetiske fangene ble brukt som arbeidskraft og til å gjøre slavearbeid under andre verdenskrig. Stavern hadde den største fangeleiren i Vestfold med rundt 2000 krigsfanger.

Engebretsen finne ut om det er uregistrerte krigsgraver i nærheten av den.

– Ifølge offisielle lister ligger de fleste sovjetiske fangene gravlagt på kirkegårder. Men det er flere tusen døde sovjetiske krigsfanger som vi ikke vet hvor ligger gravlagt. De fleste av dem ligger nok i Nord-Norge, men de kan også ligge her, sier hun.

Vil ha hjelp

Engebretsen ber folk som har opplysninger om fangeleire og krigsgraver om å ta kontakt.

– Vi ber folk ta kontakt særlig hvis de har fotografier og helt konkrete opplysninger, sier hun.

– Hvorfor er det viktig å finne graver etter krigsfanger?

– Det er viktig fordi vi ikke ønsker at det skal bli oppdaget ved en tilfeldighet under bygging. Det er også en internasjonal forpliktelse om at man kartlegger krigsgraver, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark