Hopp til innhold

Kommunen leier bort til naboen

Noen har ledige sykehjemsplasser. Andre kommuner mangler plasser. Det kan bli løsningen på et problem.

Bø sjukeheim

Bø sjukeheim har ledige plasser. Derfor er det plass til folk fra Sauherad, Nome og Seljord når de trenger det.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Ingenting er bedre enn gode naboer som hjelper hverandre. I Telemark er det flere kommuner som benytter seg av nabokommunens ledige sykehjemsplasser.

– Vi har leid plasser i Nissedal og Vinje tidligere. Nå satser vi på å kunne leie ut sjøl neste år, forteller kommunalsjef Olav. O. Kaasa i Kviteseid kommune.

Billigere plasser

Det er penger å hente i et slikt samarbeid. Kviteseid har regnet ut at de kan få en inntekt på 100.000 kroner ved å leie ut to sykehjemsplasser.

Dette har blitt særlig aktuelt etter at samhandlingsreformen kom. Den krever at kommunene har et tilbud til pasienter når de blir utskrevet fra sykehuset. Noen ganger rekker kommunen å få på plass et rehabiliteringstilbud, oversikt over hva hjemmetjenesten kan hjelpe til med eller en sykehjemsplass. Alternativet er å måtte la pasienten bli på sykehuset noen dager til.

Det koster 4.000 kroner for hver ekstra døgn på sykehuset. Kommunene tar fra 2.000 til 2.500 kroner for det samme tilbudet.

Kari Aasen

Styrer Kari Aasen på Drangedal sjukeheim har flere ledige plasser.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Oslo leier flest

Statistisk sentralbyrå opplyser til NRK at det i 2013 var 50 kommuner i Norge som leide ut plasser. Til gjengjeld var det 121 kommuner, i underkant av 30 prosent, som betalte for rom i andre kommuner. Oslo er den kommunen i landet som leier flest sykehjemsplasser i andre kommuner.

Det varierer litt fra år til år hvilken kommuner som har ledige plasser. Dette avhenger av hvor mange i deres egen kommune som har behov for heldøgnspleie.

Les også:

En spørrerunde NRK har gjort viser at det i Telemark er ledige plasser i Drangedal, Bø og Tokke. Drangedal har ikke fått leid ut sine 4–6 rom som har stått ledig i flere måneder. Bø har kunnet leie ut til naboer i både Nome, Seljord og Sauherad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Terje Kili

Helse- og omsorgssjef Terje Kili er glad for at de kan fylle opp ledige sykehjemsplasser i Bø.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Løfter

Helse- og omsorgssjef Terje Kili i Bø har god oversikt over kapasiteten nå og i framtida. Derfor tør de leie ut sykehjemsplasser.

Kommunen har akkurat bygd ferdig første etappe av et nytt sykehjem. Resten skal stå ferdig sommeren 2015. Den ledige kapasiteten ønsker helse- og omsorgssjefen å leie ut. Det utløser mer enn leieinntekter.

– Vi får et investeringstilskudd fra Husbanken.

Hvis det blir større behov for plasser til egne innbyggere, skal helse- og omsorgssjefen finne plass til dem også.

– Jeg lover at det ikke skal bli nødvendig å sende hjem en nomehering for å rydde plass til en bøhering, sier Kili.

Bø sjukeheim

Bø kommune har flere sykehjemsplasser enn den trenger når det nye sykehjemmet står helt ferdig sommeren 2015.

Foto: Britt Boyesen / NRK