Hopp til innhold

Legger ned for å unngå straff

I løpet av de siste par årene har Arbeidstilsynet opplevd at flere firma slutter å eksistere etter å ha fått et pålegg etter en inspeksjon.

Aksjon mot ulovlig bilverksted Kokstad

Bilpleiefirmaer og bedrifter som utfører enkle reparasjoner skifter ofte organisasjonsstruktur eller forsvinner hvis Arbeidstilsynet blir for nærgående. (Arkivfoto)

Foto: Arbeidstilsynet

– Det er en utvikling som blir mer og mer utbredt, sier seniorinspektør Gunn Gjevestad på regionkontoret til Arbeidstilsynet i Skien.

Firmaene opphører eller skifter selskapsstruktur, eller forsvinner ut av landet og blir borte over lengre tid. Så dukker de plutselig opp igjen, kanskje med et annet navn og organisasjonsstruktur. Og så fortsetter de videre som om ikke noe hadde skjedd

Er ikke tilfeldig

Gunn Gjevestad

Arbeidstilsynet opplever at firmaer plutselig endrer organisasjonsform når de får pålegg.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Gjevestad mener tidspunktet for nedlegging, konkurs eller endring av bedriftens navn, ikke er ikke tilfeldig.

– Det skjer etter at vi har begynt med våre varsel om pålegg eller sanksjoner for å bedre arbeidsforholdene, eller for å rette opp feil og mangler i virksomheten.

Særlig hvis det kommer så langt at det kanskje blir en tvangsmulkt, eller Arbeidstilsynet vurderer å stanse virksomheten og det begynner å bli litt hett rundt virksomheten.

– Så plutselig endrer de organisasjonsform, alle arbeidstakerne er vekk og de har ingen arbeidstakere. Spekteret av unnskyldninger og kreativitet er stor, sier Gjevestad.

Ganske mange gjør det

Arbeidstilsynet opplever dette i bygningsbransjen, i restaurantbransjen, i bilpleie og blant bedrifter som utfører enkle reparasjoner. Og det skjer også i renholdsbransjen.

– Så det er ganske mange etter hvert, sier Gjevestad.

Bruddene Arbeidstilsynet finner kan for eksempel være at ansatte ikke har fått lønn, at de har uverdige boforhold, mangel på kontrakter, brudd på Arbeidsmiljøloven eller andre forskrifter.

Gjevestad har ikke noe svar på hvorfor dette skjer.

Politiet innleder etterforskning

Ifølge advokater NRK har vært i kontakt med er det ikke helt enkelt å legge ned et firma, begjære seg konkurs eller opprette et nytt uten gode kunnskaper.

Gjevestad ser at mange har nettopp det. Samtidig har de samme personene store problemer med å forstå pålegg fra Arbeidstilsynet.

Politi og Arbeidstilsynet, sammen med flere andre etater samarbeider nå for å avsløre slik praksis. Politioverbetjent Tom Birger Larsen i Skien forteller at firmaene blir anmeldt ved brudd på regler. Da innleder politiet etterforskning.

I løpet av det siste året har samarbeidet ført til at flere firmaer eller personer er dømt og straffet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark