Hopp til innhold

Lege arvet milliongård fra pasient

Et lege-ektepar må møte i retten etter at de fikk testamentert en gård fra en avdød pasient. Lege Reidar Gjøtterud var både behandlende lege og hjelpeverge for avdøde.

Ofte Uppigard og Reidar Gjøtterud kombo

Lege Reidar Gjøtterud har arvet denne milliongården av en pasient han både var lege og helpeverge for. Nå vil slektninger av avdøde at testamentet skal bli ugyldiggjort.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK

Arven er et attraktivt gårdsbruk i Høydalsmo i Telemark, og slektninger krever at testamentet blir kjent ugyldig.

Legens advokat, Bjørn Dyrland, mener arven ikke er i strid med Helsepersonellloven.

Helsepersonelloven har noen regler om at man bør unngå denne type testamentering, men denne bestemmelsen er ikke absolutt. Den åpner også for det unntaket om at gaven er motivert ut i fra andre motiver enn den profesjonelle, som er tilfelle her, sier han til NRK.no.

– Helt uproblematisk
Bjørn Dyrland

Advokat Bjørn Dyrland, mener det er helt uproblematisk at lege-ekteparet arver gården.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Ofte Uppigard i Høydalsmo er en gammel slektseiendom på rundt 1.650 dekar.
I 1993 ble det opprettet et testament der det heter at ekteparet Karin og Reidar Gjøtterud skulle arve eiendommen etter lengstlevende.

Reidar Gjøtterud var da kommunelege og profilert Kristelig Folkeparti-politiker i Vinje i Telemark. Han var også behandlende lege, og oppnevnt som hjelpeverge for nå avdøde Jon Sigbjørn Ofte.

Advokat Bjørn Dyrland mener det er helt uproblematisk at doktor Gjøtterud arver gården.

– De har fått dette på grunn av et langt og nært vennskapsforhold. Dette strekker seg over mer enn 25 år, og de har vært sammen i ferier og i høytider, sier han.

Vil ha testamentet ugyldiggjort

Per Ofte i Rauland har tatt ut stemning mot ekteparet Gjøtterud. Advokat for saksøker, Helge Aarnes, vil prosedere på at testamentet blir kjent ugyldig.

– Dette er en upassende påvirkning av dem som har opprettet testamentet. Etter helsepersonelloven skal ikke leger motta vesentlige gaver fra pasienter. Han var både fastlege og hjelpeverge for vedkommende, og det er ikke så greit synes vi, sier han.

Retssaken starter i Vest-Telemark tingrett i dag, og det er satt av to dager til saken.