Larvik vil bli Thor Heyerdahl-byen

Larvik kommune har sikret seg Thor Heyerdahls barndomshjem for 4,7 mill kroner. Arvingene er begeistret for Larviks Heyerdahl-satsing.

Thor Heyerdahls barndomshjem i Steingata 7 i Larvik
Foto: Øystein Økter / NRK

 

  - Smigret og glad

- Hele familien er smigret og glad over at Larvik kommune vil gjøre så stor stas på fars minne, og at den nå har sikret seg barndomshjem hans. Det sier en strålende fornøyd Thor Heyerdahl jr. etter at Larvik har bestemt seg for å kjøpe Steingata 7, der Thor Heyerdahl vokste opp.

Eget Heyerdahl-prosjekt

Ordfører Øyvind Riise Jensen slapp nyheten på selveste 17. mai. Dermed er kommunen kommet et langt skritt videre i arbeidet med prosjektet for å gjøre Larvik til "Thor Heyerdahl-byen". Fra før har kommunen Thor Heyerdahl-instituttet, og den har sikret seg Tangaroa-flåten som seilte i Kon-Tikis kjølvann i fjor. Nå satser kommunen sammen med bl.a. Heyerdahl-familien, Kon-Tiki Museet, fylkeskommunen, næringslivet og flere andre på å synliggjøre Thor Heyerdahls fødeby.

Samarbeid med huseierne

Thor Heyerdahl ble født i Larvik i 1914, og bodde der til han i 1933 begynte på universitetet i Oslo. Siden har familien Komnæs i mange år bodde i det rundt 200 år gamle huset i Steingata 7. Ingen av barna i denne familien ønsket å overta huset, og familien stod da overfor valget om å leie ut huset, selge det til kommunen, eller å selge det på det åpne markedet. Familien valgte å tilby huset til kommunen. Etter en kort telefonrunde til gruppelederne i de politiske partiene sa ordføreren tirsdag ja-takk til tilbudet.

Store ambiasjoner

- Vi har store ambisjoner for Heyerdahl-satsingen, sier ordfører Øyvind Riise Jensen. Et eget opplevelsessenter inngår i planene. - Og om det blir åpnet for at vikingskipene kan tilbakeføres til Vestfold, vil vi fremme krav om at også Kon-Tiki må til Larvik, sier ordføreren. Om kort tid skal kommunen søke etter en prosjektleder som blir sentral i arbeidet med å realisere drømmen om å gjøre Larvik til "Thor Heyerdahl-byen".

Ingen turistflom til barndomshjemmet

Vitenskapsmannens barndomshjem blir en viktig brikke i satsingen. - Vi ønsker å presentere det slik det var da Thor Heyerdahl vokste opp der, men vi kommer ikke til å gjøre Steingata 7 til et vanlig museum der tusenvis av turister skal tråkke ned dørstokkene. Huset skal brukes i spesielle sammenhenger - det skal ikke forbrukes, sier ordføreren.

Thor Heyerdahl jr engasjerer seg

- For oss i familien er det svært hyggelig at fars fødeby gjør så stor stas på ham, og at den nå vil ta vare på barndomshjemmet hans, sier Thor Heyerdahl jr. Han skal representere familien i prosjektgruppen som skal arbeide med planene om å gjøre Larvik til "Thor Heyerdahl-byen".

- Jeg ønsker ikke å være en klon av min berømte far, men stiller gjerne opp som familiens representant for å bidra til denne satsingen, sier Thor Heyerdahl jr. Han er styreleder i Kon-Tiki Museet, og ser at han kan bidra på mange områder i Larviks Heyerdahl-satsning. - Men det er helt uaktuelt at jeg skal lede dette prosjektet, sier 69-åringen.

Flytter til Larvik?

Han er nøye på å skille mellom familiens interesser i Heyerdahl-satsingen, og sine private interesser. Men han legger ikke skjul på at han og kona nå vurderer å flytte fra Lillehammer til Larvik. - Vi har orientert oss om priser og muligheter i Larvik, sier marinbiologen som ønsker seg bort fra snømåking i Lillehammer-traktene og til mer et maritimt miljø ved kysten.

Også sønnen Olav, som var med på Tangaroa-ekspedisjonen, vurderer å flytte til bestefarens fødeby.