Lanserer Berge som ny kaptein

Fredrik Semb Berge har, som Brede Hangeland, gått fra en norsk til en dansk klubb. Kan han også følge Hangeland som kaptein på landslaget? Ja, tror TV-kanalen C Mores fotballekspert.

Fredrik Semb

Fredrik Semb Berge har tatt stegene gjennom ungdomslandslagene og har begynt på utenlandskarrieren. Nå venter kanskje også plassen som leder i midtforsvaret til Norge i mange år fremover.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I går ble det kjent at kaptein Brede Hangeland gir seg på landslaget. Dermed står Norges A-landslag i fotball uten kaptein tre uker før EM-kvalifiseringen starter.

– Helt klart kapabel

Flere fotballeksperter har sagt at det ikke er noen som kan fylle Hangelands sko.

FFK-trener Tom Freddy Aune

Tom Freddy Aune mener Fredrik Semb Berge har tatt de riktige skrittene i karrieren.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Men samtidig nevnes det at eks-Odd-spiller Fredrik Semb Berge, som nå spiller i Brøndby i Danmark, kan være en mann som kan overta plassen og posisjonen til Hangeland.

– Ja, han er en av dem som blir nevnt, blant annet av meg. Han er helt klart kapabel til å ta over, sier fotballekspert Tom Freddy Aune i C More.

Lederegenskaper, duellsterk, god med ballen og rask

– Men det handler ikke bare om å erstatte Hangeland. Jeg tror landslagssjef Per-Mathias Høgmo må sette en forsvarsrekke med en midtstopperduo som utfyller hverandre. Og sånn sett er Berge en meget god spiller, som kan ta en plass der.

Aune er klar på at det et stort tap for landslaget at Hangeland gir seg. Han var lederskikkelsen med mest internasjonal erfaring, og blir derfor ikke lett å erstatte. Men Berge kan være en mann som gjør nettopp det.

– Han har blant annet lederegenskaper, og så er han en allroundspiller. Han har ingen ting han er veldig dårlig på. Han duellsterk, god med ballen og rask – han har de fleste egenskapene som skal til. Han har også spilt på alle ungdomslandslag oppover, og har på en måte internasjonal erfaring, sier Aune.

Men er Berge et kapteinsemne for landslaget, er spørsmålet.

– For å være helt ærlig tror jeg ikke man skal snakke om Berge skal bli kaptein nå, selv om han kan bli det på sikt. Han er en lederfigur, og kan styre det. Men jeg tror først og fremst at han må konsentrere seg om å ta plassen før han blir utnevnt til kaptein, sier Aune.

Tok et riktig steg fra Odd til Brøndby

Er det et problem for landslaget at vi ikke har noen ordentlige ledertyper som kan ta over etter Hangeland? Har vi noen?

– Det er vanskelig å si. Skal man velge rutine eller velge den spilleren som mest sannsynlig kommer til å spille i mange år fremover, er noe man må bestemme. Og Hangeland har uttalt at han følte seg alene som en leder på landslaget, og det er aldri positivt. Jeg er enig i at man må ha mer enn én lederskikkelse på et lag. Det er fokus på en kaptein, men den som er det er avhengig av et lag av kapteiner, at flere spillere tar ansvaret, sier Aune.

Aune sier at han tror det var riktig for utviklingen til Berge å gå til Brøndby.

– På den måten følger han jo Hangeland, som gikk fra Viking til FC København i dansk fotball før han dro til Premier League i England. Jeg tror det var et riktig steg for Berge.

NRK har vært i kontakt med Fredrik Semb Berge i dag, men han ønsker foreløpig ikke å si noe om mulighetene til å overta Hangelands posisjon på landslaget.

Zlatan Ibrahimovic

Brede Hangeland og Fredrik Semb Berge spilte sammen på landslaget i kampen mot Sverige.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix