Hopp til innhold

Nå er det mye mindre av disse

Været de siste vintrene er årsaken til at det er færre brunsnegler i år enn tidligere. Flere steder er de nesten borte. Men, dessverre, sneglene kommer fort tilbake.

brunsnegle, iberiasnegle

Det er færre brunsnegler mange steder på Østlandet i år. Været de siste vintrene er trolig årsaken til det.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

I mange år har Paul Eriksen kjempet mot brunskogsneglen, mordersneglen, eller iberiasneglen. Hvert år dreper han titusenvis. Men i år har han merket en forskjell, det er ikke så mange av dem.

– Det er veldig lite av dem de fleste steder sammenlikna med tidligere år. I dette området, som er to og et halvt mål, så finner jeg ofte rundt 12 500 snegler i løpet av vårmånedene, i år har jeg bare funnet 2 500, så det er mye bedre i år, sier Paul Eriksen.

Eriksen har jobba mye med snegler de siste åra, og er tidligere fylkesagronom i Telemark. Han bruker mye tid på å bekjempe problemene med mordersneglen.

Les også:

En blir til en million

Årsaken til at det er færre snegler i år er klima de siste vintrene. Den kalde, bare vinteren 2012/2013 ga dem vanskelige forhold, da døde mange. Våren i 2013 kom seint, dermed ble ikke eggene klekket før ganske sent på våren.

– Disse sneglene ble ikke kjønnsmodne før sent på høsten. Men med en usedvanlig varm høst så ble nye egg klekket allerede samme høsten. Disse var for små til å klare vinteren, og derfor er det så få snegler nå. Men dessverre kommer de nok fort tilbake, sier Eriksen.

Regnestykket til agronomen er som følger. En snegle legger minst 100 egg. Året etter legger disse 100 sneglene, 100 nye egg, det blir 10 000 brunsnegler. Det tredje året har den ene blitt til en million iberiasnegler.

–At det er lite snegler nå, er dermed bare å regne som et lite pust i bakken. Det skal mye til at vi blir kvitt problemet, sier Eriksen.

Created by InfoDispatcher

- Tidlig å konkludere

– Vår observasjon er at så langt i år er det færre store snegler enn det pleier å være. Men det er litt tidlig å si hvordan sesongen kommer til å bli, sier forsker ved Bioforsk Erling Fløistad.

Han er glad for å høre at Paul Eriksen i Porsgrunn har funnet færre iberiasnegler i år enn tidligere. Han poengterer også at de lokale forskjellene kan være store.

– I noen områder kan det være mye selv om det er lite brunsnegler mange andre steder, sier Fløistad.

Erling Fløistad

Forsker Erling Fløistad synes det er litt tidlig å si at det blir mindre mordersnegler i år.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Mindre snegler i vest

– På vest- og nordvestlandet kommer det trolig til å bli mindre snegler enn tidligere år. Det har vært vanskelige forhold for sneglene i disse områdene denne vinteren.

–Østafjells har det denne vinteren vært gode overvintringsforhold. Så det kan bli mye snegler senere på sommeren, sier Fløistad.

Forskeren oppfordrer folk til å gå sammen om å bekjempe mordersneglen.

– Hele nabolaget må være med å bidra på dugnader. Det hjelper ikke å ha sneglefri hage, om naboen har mange. De kommer seg inn overalt, sier Erling Fløistad.