Denne veggen møter deg i matbutikkene fremover

Rema 1000 og butikkene i Norgesgruppen prøver nå å hindre spredning av koronaviruset ved å skille kundene fra ansatte i kassen.

Pleksiglass på Rema 1000

Prototypen er allerede på plass hos Rema 1000 i Rissa.

Foto: Rema 1000

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi kommer til å få opp dette så raskt som mulig over hele landet, sier administrerende direktør hos Rema 1000, Trond Bentestuen til NRK.

Den siste uka har han fått flere bekymringsmeldinger fra ansatte om deres egen sikkerhet i butikkene.

Kassen er stedet i butikken hvor de ansatte er nærmest kundene over lengst tid, så en fysisk barriere er et smitteforebyggende tiltak, mener Bentestuen.

– Det er en ting som står i hodet på oss nå; å beskytte våre ansatte og kunder.

Hos Norgesgruppen (Meny, Spar, Joker og Kiwi) gjør de samme smitteverntiltak i sine om lag 1800 butikker.

– Vi har lagt inn en bestilling på så mange pleksiglass vi får tak i. Målet er å få det i alle butikkene våre, og det rulles ut iløpet av neste uke, tror kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.

Coop har gjort det samme og håper alle glassene er på plass i løpet av neste uke, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

Apotekene også i gang

Ifølge Apotekforeningen er også apotekkjedene i ferd med å montere slike glass. Først og fremst i kassene der man henter ut resepter, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal.

Dagligvarebransjen vurderer også flere tiltak. Oppmerking av hvordan kundene skal gå, og klistremerker på gulvet slik at ingen kommer nærmere enn minst en meter når de står i kø.

Samtidig jobber de med å informere kundene mer om hvordan de skal oppføre seg i butikken.

Norgesgruppen har nå stengt alle brødskjæringsmaskinene, opplyser Søyland.

Økt sykefravær

Nøyaktig hvor mange ansatte hos Rema 1000 som er smittet eller satt i karantene, jobber butikk-kjeden med å få oversikt over. Men sykefraværet har økt.

– Sykefraværet har steget. Jeg er bekymret for ansatte fremover. Dette er våre hverdagshelter. Vi forbereder oss på ulike scenarioer, også dersom mange blir syke eller satt i karantene samtidig, sier Bentestuen.

Er noen butikker slått ut på grunn av sykdom eller karantener?

– Vi er definitivt preget, men ikke slått ut, sier han.

– Vi ser at det er slitasje på ansatte. Vi opplever at vi har god kontroll foreløpig, men situasjonen forandrer seg hele tiden og vi har beredskapsplaner, sier Søyland i Norgesgruppen.

Pleksiglass
Foto: Rema 1000

I går kom det nye retningslinjer for dagligvarebransjen. Grunnen var ulik praksis hos butikkene for smittevern.

Tiltakene skal, med faglige råd, blant annet begrense smitte for kunder og ansatte i dagligvarebutikken. Det gis råd om renhold, tiltak for å trygge de ansatte og råd til kundene.

– Er det et faglig råd å sette opp pleksiglass i butikkene?

– Hvis man opplever at det er en trygghet, kan det være en ekstra beskyttelse både for ansatte og kunder. Vi er opptatt av å gjennomføre tiltak og vi mener dette kan bidra. Men vi er hele tiden på leting etter andre nye tiltak også, sier Søyland.

Hun gjentar også de samme rådene som gikk ut da folk hamstret mat i forrige uke.

– Det er utrolig viktig at folk fortsetter å ikke handle mer enn det de trenger. Da vil verdikjeden fungere og da er det varer i butikk. Jeg må si jeg er utrolig imponert av dem som jobber i butikkene. De er i en utsatt, men samfunnskritisk posisjon, sier hun.

Pleksiglass på Kiwi

Kiwi Foyngården i Tønsberg.

Foto: Hans-Kristian Rangnes / NRK

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 11.04.2021
4 232
Smittede siste 7 dager
276
Innlagte
684
Døde
835 970
Vaksinerte