Lager film av Vesaas-dikt

ULEFOSS (NRK): Stjerneregissør lot seg imponere av Tarjei Vesaas sine dikt – nå lager han film.

Lager film om Tarjei Vesaas

– Det er en kjærlighetshistorie. En historie om følelser, sier regissør Rob Tregenza.

Han hadde ikke hørt om Vesaas før i fjor, og ble så imponert over dikteren fra Vinje, at han bestemte seg for å lage filmen Gavagai.

– Jeg satt sammen med kona mi, som også er produsent for filmen, og vi ble enige om at dette måtte vi bare gjøre.

Tregenza har laget filmer i mange år, og flere av filmene hans er presentert på filmfestivaler verden over. Denne filmen plasserer han i sjangerkartet som en indie-art-house-film.

Rob Tregenza

Regissør Rob Tregenza blei umiddelbart interessert i Tarjei Vesaas sine dikt, da han ble presentert for dem for et år siden.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Startet med dokumentaridé

I utgangspunktet ønsket ekteparet å reise til Telemark for å lage en dokumentar på Vesaas sitt liv og virke, men de ombestemte seg.

– Hele min karriere har jeg laget spillefilmer. Jeg liker å jobbe med skuespillere og jeg liker å fortelle en historie, så da ble det spillefilm i stedet, forteller Tregenza.

Han satt seg ned og prøvde å finne ut av hvordan han kunne lage en film om poesien til Vesaas, Telemark og menneskelige følelser.

– Filmen er basert på 15 dikt av Tarjei Vesaas, og ut av disse diktene har vi lagd en historie som jeg håper blir en god film, sier Tregenza, som i tillegg til å regissere også har skrevet manus til filmen, sammen med Kirk Kjeldsen.

Anni-Kristiina Juuso

Anni-Kristiina Juuso spiller den kvinnelige hovedrollen i filmen.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Han mener det er kort avstand mellom dikt og film.

– Diktene til Vesaas er visuelle, fulle av følelser, de er skrevet på en elegant måte, og har stor symbolsk effekt, samtidig som de er veldig konkrete, forteller en engasjert regissør.

Spiller sammen igjen etter åtte år

For åtte år siden spilte de sammen i storfilmen Kautokeinopprøret, og nå møtes Anni-Kristiina Juuso og Mikkel Gaup på filmsettet igjen.

– Det er stor stas å få spille mot Anni-Kristiina igjen. Det var en stor opplevelse sist, og det regner jeg med det blir denne gangen også, sier Gaup.

Mikkel Gaup og Rob Tregenza

Mikkel Gaup spiller den mannlige hovedrollen, og gleder seg til å presentere Tarjei Vesaas sine dikt på lerretet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Han gleder seg til å ta kinopublikumet med inn i Tarjei Vesaas sin verden.

– Jeg tror folk vil like å få se en historie som beveger seg mellom drøm og virkelighet, alt basert rundt Vesaas sine dikt, avslutter Gaup.

Og filmen skal etter planen være klar til filmfestivalen i Berlin i februar.