Lær deg kunsten å spikke

PORSGRUNN (NRK): – Skarp kniv, øks, sag og plaster hører med i en ekte tursekk, sier Eivind Falk. Her har du sju videoer som kan gjøre deg til en ekte spikke-ekspert.

Eivind Falk vil dele gleden med å spikke med så mange som mulig.

Eivind Falk vil dele gleden med å spikke med så mange som mulig.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Barn er så opptatt av så mye dataspill. Når de jobber med treet er det ikke noe filter mellom dem og naturen, sier Falk.

Falk brenner for å gi Norge en ny generasjon med spikkere.

Med seg på tur i Porsgrunn har han elever fra Tveten barneskole. Alle er klare for å ta fatt på utfordringa med å spikke, men først er sikkerheten er viktig.

1. Sikkerhet

Hvordan holde kniven? Eivind Falk mener at enhver tursekk bør inneholde kniv, sag og plaster. I over tjue år har han holdt kurs for barn, og i fjor skrev han "Spikkeboka".
Han drømmer nemlig om å skape en ny generasjon av spikkere, men det krever at kunnskapene går i arv

Se video: Skarp kniv er en viktig del av sikkerheten. Her er noen gode råd så slipper du å kutte deg.

I over 20 år har Eivind holdt kurs for å lære barn kunsten å spikke. I fjor gav han ut en egen bok om spikking. Til daglig arbeider han som direktør ved Norsk håndverksinstitutt på Lillehammer.

– Da jeg var guttunge hadde jeg mange fine opplevelser med spikking. Det vil jeg gjerne at flere skal ta del i, sier han.

2. Seljefløyte

Hvordan lage en seljefløyte? Eivind Falk mener at enhver tursekk bør inneholde kniv, sag og plaster. I over tjue år har han holdt kurs for barn, og i fjor skrev han "Spikkeboka"
Han drømmer nemlig om å skape en ny generasjon av spikkere, men det krever at kunnskapene

Se video: Husker du hvordan du lager seljefløyte?

– Jeg elsker å spikke. Det er moro å lage seljefløyte, sier Jacob Orlien Flogstad og blåser så det høres en høy tone langt inn i skogen. Samtidig innrømmer han at han ikke har laget den helt selv, farfar har hjulpet til.

Eivind Falk har flere oppgaver på lur, for det finnes ikke grenser for hva han kan trylle fram fra et stykke tre.

3. Knagg

Lag en knagg av en bjørkestammen med kvist. Eivind Falk mener at enhver tursekk bør inneholde kniv, sag og plaster. I over tjue år har han holdt kurs for barn, og i fjor skrev han "Spikkeboka". Han drømmer nemlig om å skape en ny generasjon av spikkere, men det krever at kunnskapene går i arv

Se video: Knagger er lette å lage og veldig praktiske.

– Det er så gøy at Eivind lærer ungene å spikke. De har godt av å lære seg å bruke en kniv og å ikke være redd for å bruke den, sier farfar til Jacob, Ulf Wold Johnsen.

Sammen med spikke-eksperten lærer både gammel og ung nye triks.

4. Hullet i midten

Lag en treskive med et hull i. Godt utgangsspunkt for spikkeprosjekter. Eivind Falk mener at enhver tursekk bør inneholde kniv, sag og plaster. I over tjue år har han holdt kurs for barn, og i fjor skrev han "Spikkeboka". Han drømmer nemlig om å skape en ny generasjon av spikkere, men det krever at kunnskapene går i arv

Se video: Med et hull i midten kan lage mange ting.

En av gutta får en spesiell oppgave. Med det magiske hullet i midten kan han nemlig lage en gave til mor.

5. Armbånd

Her kan du lære å lage et armbånd. Eivind Falk mener at enhver tursekk bør inneholde kniv, sag og plaster. I over tjue år har han holdt kurs for barn, og i fjor skrev han "Spikkeboka". Han drømmer nemlig om å skape en ny generasjon av spikkere, men det krever at kunnskapene går i arv

Se video: Du kan lage gaver til søte damer av et stykke tre.

Hjemme har Eivind Falk kjøkkenskuffene fulle av de beste knivene i verden. Han hevder at brødskiva smaker ekstra godt når smør og pålegg kommer på med bestikk fra skogen. Men, én ting er det forbudt å bruke.

– Det skulle vært fengselsstraff for å avslutte med sandpapir, sier han.

6. Smørkniv

Her kan du lære å spikke en smørkniv. Eivind Falk mener at enhver tursekk bør inneholde kniv, sag og plaster. I over tjue år har han holdt kurs for barn, og i fjor skrev han "Spikkeboka". Han drømmer nemlig om å skape en ny generasjon av spikkere, men det krever at kunnskapene går i arv

Se video: Slik lager du smørkniv.

Tilbake til mulighetene ved «hullet i midten».

Mange speidere lager sin egen tørklering som samler speider-skjerfet rundt halsen, men et trestykket med hull i midten kan også ende opp som en fin boks.

7. Tørklering og rørboks

Eivind Falk mener at enhver tursekk bør inneholde kniv, sag og plaster. I over tjue år har han holdt kurs for barn, og i fjor skrev han "Spikkeboka". Han drømmer nemlig om å skape en ny generasjon av spikkere, men det krever at kunnskapene går i arv

Se video: Eivind Falk med det som er en tørklering og ikke en kikkert.