Lå død i seks dager - tilfeldig at han ble funnet

Frank Stig Halvorsen (68) hadde ligget død i nesten en uke før han ble funnet i sin kommunale leilighet ved Bøkeskogen eldresenter. Det var kun en tilfeldighet at han ble funnet, forteller datteren.

Frank Stig Halvorsen

Frank Stig Halvorsen (68) følte seg syk i dagene før han døde. Ved en tilfeldighet ble han funnet død i leiligheten. Da hadde han ligget der i seks dager.

Foto: Privat

Kathrine Halvorsen

Frank Stig Halvorsens datter, Kathrine Halvorsen, er sterkt kritisk til at faren kunne ligge død i seks dager ved et bemannet eldresenter.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

I dagene før Halvorsen døde følte han seg syk. Ved to anledninger ringte han på alarmen og varslet personalet ved eldresenteret. Likevel ble ikke lege tilkalt og han ble ikke fulgt videre opp.

– Jeg mener det er merkelig at det tar seks dager før han blir funnet når han bor på et bemannet sted, forteller datteren Kathrine Halvorsen til NRK.

Hun er også sterkt kritisk til at hun ikke ble varslet da Halvorsen meldte fra at han følte seg syk.

– Forferdet

Det var Østlands-Posten som først omtalte saken. Mannen var leieboer i en av de kommunale leilighetene ved Bøkeskogen eldresenter i Larvik, og ble liggende død i seks dager før han ble funnet. Hendelsen skjedde i sommer, men politikerne ble aldri informert.

Per Manvik

FORFERDET: Kommunepolitiker Per Manvik (Frp).

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Jeg ble ganske forferdet, sier Fremskrittspartiets Per Manvik.

Han fikk høre om saken via andre kanaler og ba derfor om en orientering fra administrasjonen.

– Det har vært flere hendelser som vi politikere ikke får høre om før vi oppdager det selv og ber om en orientering. Det er veldig viktig at politikere blir informert, særlig om tilsynssaker, sier Manvik.

– Tilfeldig at han ble funnet

Frank Stig Halvorsen ble funnet død i leiligheten den 9. august. Da hadde han ligget død i leiligheten i seks dager. Kathrine Halvorsen forteller at faren ble funnet fordi en hjemmesykepleier skulle se til en annen beboer, men låste seg inn i feil leilighet og dermed fant Halvorsen.

– Det betyr at det kunne gått lengre tid før han ble funnet. Mest sannsynlig ville det vært meg som fant ham. Noen dager etter hadde jeg planer om å besøke ham sammen med min sønn på åtte år. Det hadde jo ikke vært noe særlig, sier Kathrine Halvorsen.

Gransker hendelsen

Kommunalsjef Karen Kaasa skriver i en e-post NRK at hun beklager sterkt det som har skjedd og den belastningen det har vært for pårørende.

Både kommunen og Kathrine Halvorsen har meldt saken til Fylkesmannen, samtidig som kommunen selv vil granske hendelsen.

Leder for helse- og omsorgskomiteen i Larvik, Bente Seierstad, vil ikke kommentere saken nå, men skriver i en e-post til NRK at det må mer fakta på bordet og at hun har hasteinnkalt komiteen til møte onsdag.

Kommunalsjef Karen Kaasa bekrefter i e-posten til NRK at hun i møtet vil orientere politikerne i helse- og omsorgskomiteen.

Larvik kommune har 31 leiligheter ved Bøkeskogen eldresenter som leies ut til eldre i kommunen. Beboerne har ulike behov, men hva som er grunnen til at denne beboeren ble liggende død i seks dager er foreløpig ikke kjent.