Hopp til innhold

Politiets klare beskjed til gutta: – Skjerp dere!

Kvinne (22) tør ikke lenger å gå med skjørt på byen i frykt for å bli tafsa på. Politiet sier tafsing kan gi en straff på ett år i fengsel.

Kø ved utested i Oslo

BYEN: Kvinner føler menn ikke vet hvor grensene går. Nå dropper enkelte kvinner å ta på seg skjørt for å unngå tafsing fra menn. (arkivbilde)

Foto: Mats Sparby / NRK

– Jeg må tenke over hva jeg har på meg. Ofte velger jeg bukse fremfor skjørt og kjole, sier en 22 år gammel kvinne fra Horten som ønsker å være anonym.

Hun er en av flere kvinner som opplever å bli tafsa på når hun er ute på byen. Dette har blitt så ille at kvinnen lar nå skjørt og kjole bli liggende igjen hjemme i skapet.

– Jeg var ute på byen med venner, og hadde på meg skjørt. Da kom det en gutt bak meg på dansegulvet og tok på meg under skjørtet og på rumpa mi, sier jenta.

Skjørt og bukse

DROPPER SKJØRT: Den 22 år gamle kvinnen fra Horten velger ofte bukse fremfor skjørt når hun skal ut på byen. Årsaken er at menn tafser.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Hun har flere venninner som har opplevd det samme.

– Vi er jo ofte en stor venninnegjeng som drar ut på byen. Dette er noe flere har opplevd. Det blir ofte bukse på hele gjengen, sier jenta.

Seksuell trakassering?

22-åringen er usikker på om dette er seksuell trakassering. Ifølge ordenssjef ved Tønsberg politistasjon Frank Gran er det ingen tvil om at slike hendelser er seksuell trakassering.

Frank Gran

TRIST: Frank Gran som er ordenssjef ved Tønsberg politistasjon syntes det er trist at kvinner ikke føler de kan gå i hva de vil på byen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Slik politiet og lovverket definerer dette, så er slike hendelser seksuell trakassering og seksuell krenkende adferd, sier Gran til NRK.

Du kan faktisk bli straffet med fengsel i inntil ett år for å tafse noen på byen, forteller Gran.

– Man kan straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år dersom man viser seksuell krenkende adferd. Loven er helt klar.

Utestengelse i tre måneder

Johan Hylten som er daglig leder for utestedet Brygga bar i Sandefjord sier det har vært hendelser der menn har tafsa på kvinnene.

Johan Hylten

NULLTOLERANSE: Johan Hylten, daglig leder for utestedet Brygga bar i Sandefjord forteller at menn blir utestengt om de tafser på kvinnene.

Foto: Privat

– Det har skjedd at noen har vært litt for innpåslitne på jentene. Da blir man utestengt fra utestedet i minst tre måneder. Jentene skal kunne kose seg på byen uten at guttene skal tafse på de, sier Hylten.

22-åringen føler tafsing på byen har blitt normalisert. Dette er noe hun syntes er trist.

– Det at guttene tenker det er greit å gjøre noe sånt beviser at dette har blitt normalisert. Man føler seg nesten som et stykke kjøtt, sier jenta.

Ber gutta skjerpe seg

Ordenssjef Gran syntes det er trist at kvinner føler de ikke kan gå i hva de vil på byen uten å få en hånd strykende opp etter rumpa.

– Jeg syntes dette er ordentlig trist. Min klare beskjed til guttene er – skjerp dere!