Hopp til innhold

Kunnskapstørke om tørre øyne

I Norge rammes annenhver kvinne og tredjehver mann over 50 år av tørre øyne.
At rennende øyne kan være et symptom, er det imidlertid få som vet.

Kunnskapstørke om tørre øyne

Tørre øyne er beskrevet som den nye folkesykdommen.

Foto: Anette Stensholt / NRK

Det viser en ny undersøkelse Norstat har gjort for optikerkjeden Interoptik.

– Selv om mange av oss har det, er det svært få som kjenner til symptomene, forteller optiker Erik Robertstad til NRK.no. – Og paradoksalt nok er det vanligste symptomet at øynene renner, legger han til.

Tørre øyne kommer av at de små talgkjertlene i øyelokkene, som produserer fett, har sluttet å fungere som de skal. Fettet holder tårene inne i øyet, og væsken smører øyet.

– Hvis fettet uteblir, «sprekker» tårene. Deretter blir det et tørt punkt på øyet som sender et signal til hjernen om å produsere flere tårer. Men tårene som da kommer er veldig tyntflytende, de består av saltvann. Etter dette begynner øyene å renne, forklarer Robertstad.

Les også:

Kan ikke kureres

Selv om halvparten av de ett tusen personene som deltok i undersøkelsen opplyste at øynene renner en gang i måneden, visste kun ti prosent at årsaken kunne være tørre øyne. Og bare en av fem visste at tåkesyn og røde øyne kan ha årsak i tørre øyne.

– Når folk ikke er kjent med symptomene er det naturligvis krevende å oppdage og adressere problemet. Og nettopp det er et stort paradoks, for selv om vi ikke kan kurere tørre øyne, så er det ganske enkelt å bedre folks situasjon betraktelig, sier Robertstad.

Nærmere halvparten av de spurte tenkte imidlertid at svie, eller ruskfølelse i øyene kan kobles til tørre øyne.

Les også:

– Få en skikkelig diagnose

– Det er ikke så rart at folk ikke vet at rennende øyne kan komme av tørre øyne, sier øyelege Martin Ystad ved sykehuset i Tønsberg. – Det er jo ganske paradoksalt.

Han oppfordrer oss til å få en skikkelig diagnose fordi tørre øyne også kan komme av andre sykdommer. Diagnostisering er en legeoppgave.

– Men gjør det noe at vi ikke vet?

– Ja, det er jo ubehagelig, sier Ystad. – Som regel er det ikke farlig, men av og til kan det føre til infeksjoner eller nedsatt syn, fortsetter han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark