Hopp til innhold

Kunne dagens ungdom gjennomført tungtvannsaksjonen?

NRK kjører debatt om unge og den historiske aksjonen direkte fra kraftstasjonen på Rjukan klokken 19.00 i kveld.

#NRKvemork

Er ungdommen i dag like tøffe som 20-åringene som gjennomførte tungtvannsaksjonen? Følg debatten direkte fra Rjukan klokken 19.00. Foto: Hans-Dieter Fleger.

De siste søndagene har nordmenn i alle aldre benket seg foran tv-apparatene for å se den norske tv-serien «Kampen om tungtvannet», og interessen blant ungdom har vært spesielt stor. I kveld fra klokken 19 er folk invitert til Vemork på Rjukan, stedet der tungtvannet ble produsert. NRK.no sender direkte fra tungtvannsdebatt på kraftstasjonen på Rjukan.

Det er to temaer som skal diskuteres;

  • Hadde ungdom i dag vært fysisk og psykisk i stand til å utføre en aksjon lik den på Vemork, eller ville de i stedet stilt seg opp foran en tysk soldat og tatt en selfie?
  • Er det greit at tv-serien fester seg hos ungdom som en historisk sannhet?

For spørsmål og kommentarer før, under og etter direktesendingen, bruk; #nrkvemork

Tror ungdommen på Rjukan at dagens ungdom ville klart å gjennomføre tungtvannsaksjonen? Se hva de svarte i videoen under:

– Problematisk med kvinnelig overordnet

I serien har hovedrolleinnehaver Leif Tronstad, som spilles av Espen Klouman Høiner, blant annet en kvinnelig overordnet, Julie Smith. Det mener en av debattantene, tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet, Thor Brynhildsen er et problem.

– Verken i England, USA eller Tyskland var det kvinner i de væpnede styrkene. Det er problematisk at folk går rundt og tror at det er slik det faktisk var. Dette er ren, skjær dikting.

Han synes også henrettelsen av britiske soldater i full uniform, som man kunne se i den første episoden av serien, er den groveste oppdiktiktningen.

– Jeg har jobbet med dette stoffet i over 30 år, og jeg har aldri hørt om dette. At det skulle komme en SS-offiser og beordrer en fenrik i Wehrmacht til å skyte briter i uniform, er fullstendig tatt ut av historien, sier han.

Disse deltar i debatten: Kontreadmiral Louise K. Dedichen. Hun er sjef for Forsvarets høyskole. Dessuten deltar Arnfinn Moland, som er direktør ved Hjemmefrontmuseet og Torstein Bjørklund, en av de unge sabotørene i tv-serien. Ungdommen er representert ved en elev fra Rjukan videregående skole. Tungtvannssabotørene var unge, mellom 20 og 26 år, men viste altså et mot som vi i dag knapt kan forestille oss.

I tillegg deltar en av produsentene for serien, Tone Rønning i NRK, samt Tone Haugland Sørensen, som er medieforsker.