Det sies at det er blitt brygget øl i Telemark gjennom tusen år, og tradisjonene holdes nå ved like hos Telemark mikrobryggeri i Skien.
Oppskriftene er topphemmelige, spesielt gleder det Trios grumsete julebrus. Ytterst få vet nøyaktig hvilke ingredienser som blir brukt, forteller fabrikksjef Roy Andreassen.
– Det er bare meg og to stykker til som har tilgang til den originale oppskriften til råstoffet som brukes. Den står skrevet på et gammelt papir, og er ikke gjort digital.
600.000 liter julebrus
I år produserer Telemark mikrobryggeri intet mindre enn 600.000 liter med Trio julebrus.
– Det betyr at hver telemarking i gjennomsnitt drikker tre liter hver. Det er vanvittige tall, og vi har aldri produsert og solgt så mye julebrus som vi gjør i år, sier Andreassen.
– Hvorfor er den så populær?
– Den har hatt en ekstrem sterk merkevare gjennom veldig mange år. For mange telemarkinger er dette den eneste julebrusen som gjelder.
Fikk brusen i retur
Den grumsete julebrusen er derimot ikke like populær i hele landet. I mange nasjonale tester får Trio-brusen enten middels poengsum – eller ren slakt.
– Vi har sendt julebrusen til Vestland og fått den i retur. Folk trodde det var feilvare fordi den er grumsete. Det tar vi med et smil, for vi vet at smak og utseende bunner i tradisjon og følelser, sier fabrikksjefen.
NB: NRK hadde onsdag morgen en julebrustest på direktesendt radio. Aas, Ringnes, Hamar og Trio julebrus var med. Trio julebrus ble kåret som vinner av det lokale ekspertutvalget fra Gjerpen ungdomsskole i Skien, som bestod av lærer Kristoffer Høimyhr Skaate og elevene Jesper og Anniken.
HØR HELE RADIOINNSLAGET HER: