Hopp til innhold

Krossobanen stengt med umiddelbar virkning

I dag bestemte Statens jernbanetilsyn å stenge Krossobanen på Rjukan.

Statens jernbanetilsyn mener at Krossobanen ikke har gjort de nødvendige tiltakene for å ivareta sikkerheten.

– Bakgrunnen for tilsynet var bekymringsmeldinger fra ulike hold. I tillegg har vi måttet purre på en sikkerhetskritisk prøving av tauene. Dette førte til at vi så det som nødvendig med et tilsyn, sier direktør i SJT, Erik Ø. Reiersøl-Johnsen i en pressemelding.

Krossobanen er Nord-Europas første totausbane. Banen går fra Rjukan og opp til foten av Hardangervidda.

SJT har fått en rapport med grundig visuell kontroll av oppheng og løpeverk til kabinene på Krossobanen. Rapporten er utført av et firma som har stått for mye av vedlikeholdet på Krossobanen. I rapporten peker firmaet på flere urovekkende forhold og forslag til videre tiltak, står det videre i pressmeldingen.

SJTs vurdering er at det ikke er forsvarlig å drive Krossobanen videre før funnene er kartlagt grundigere og utbedret, eventuelt at oppheng og løpeverk er fornyet.

– Stans er et virkemiddel vi bare bruker når det kan være fare for liv og helse. Vi har full forståelse for at dette går ut over mer enn Krossobanen selv, men vår jobb er å sikre trygge taubaner for publikum. Når Krossobanen ikke har vist godt nok at publikums sikkerhet er ivaretatt, har vi ikke annet valg enn å stenge banen, sier Reiersøl-Johnsen.

Krossobanen

Krossobanen på Rjukan kan bli stengt utover sommeren

Statens jernbanetilsyn mener det ikke er forsvarlig å drive taubanen videre før funnene er kartlagt grundigere. Krossobanen beklager.