Siljanelever imponerte kronprinsen

– Skaff dere kunnskap, vær aktive i lokalmiljøet og bruk nettverkene, sa kronprins Haakon i sitt foredrag til elevene ved Siljan ungdomsskole onsdag formiddag.

Kronprinsen hilser på elever i Siljan
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Limousinen med kronprinsen og hans følge ankom Siljan skole klokka halv ti onsdag formiddag. Der hadde skoleelever, barnhagebarn og endel voksne samlet seg for å ønske gjestene velkommen. Kronprinsen tok seg tid til å hilse på flere av barna før han gikk inn i samfunnssalen.

Kronprins Haakon i Siljan
Foto: Ken Willy Wilhemsen MMS-foto / NRK

Besøket i Siljan er et av flere skolebesøk Kronprinsen skal gjennomføre for å snakke om fattigdom og andre globale problem.

 

Brukte Kong Haakon som eksempel

 Kronprins Haakon startet sitt foredrag med å snakke om sin oldefar Kong Haakon. Kongen valgte å ikke gi etter for tyskernes press under okkupasjonen av Norge i 1940, til tross for for at det kunne føre til kamphandlinger og tap av norske liv.

 Kronprins Haakon siterte sin oldefar som dengang uttalte: "Det er tider i livet der du vet at du har rett, og da må du handle ut i fra denne vissheten uten å ta for mye hensyn til konsekvensen."

 Kronprinsen oppfordret skoleelevene til å handle lokalt for å påvirke de globale problemene.

– Skaff dere kunnskap, vær aktive i lokalmiljøet og bruk nettverkene, sa kronprins Haakon som la til at det finnes mange måter å påvirke folk på uten at man nødvendivis har stemmerett.

 – Veldig koselig.

Elevene har engasjert seg i gruppearbeid foran det kongelige besøket. Ruth Linea Gustavsen i niende klasse ved Siljan skole presenterte et gruppearbeid om rasisme for kronprinsen.

 

Ruth Linea Gustavsen viste kronprinsen gruppearbeidene
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

 – Han spurte blant annet om hva vi kunne gjøre lokalt, sier Gustavsen som sier at narkotika, internasjonalisering, krig og terror er andre tema elevene har jobbet med.

 – Jeg synes det var veldig koselig at han ville komme til bygda vår. Det viser at kongefamilien er en familie som ikke bare bryr seg om de store stedene, sånn som Skien og Porsgrunn.

Ikke det første besøket

Det er første gang et medlem av kongefamilien er på offisielt besøk i Siljan, men kronprins Haakon har besøkt bygda før.

Det skjedde høsten 1979 da kronprins Haakon var seks år gammel. Kronprinsen husket ikke mye fra det private besøket, men som en gave hadde vertskapet fått tak i et bilde av kronprinsen fra Siljan-visitten på slutten av 70-tallet.