Hopp til innhold

Fikk 240 millioner fra TV-aksjonen – må likevel be om penger

NOTODDEN (NRK): En knapp måned etter at Kirkens Bymisjon samlet inn millioner gjennom TV-aksjonen, har organisasjonen satt i gang kronerulling for å åpne en kafé.

Bøsse TV-aksjonen

Rundt 100.000 bøssebærere samlet inn penger til Kirkens Bymisjon under TV-aksjonen i oktober.

Innbyggerne på Notodden ga 45 kroner per person til årets TV-aksjon. Til sammen bidro de med over en halv million kroner til Kirkens Bymisjon.

Flere reagerer på at det allerede nå samles inn mer penger for å etablere en ny kafé i regi av bymisjonen.

Trenger støtte

Liv Kasin er initiativtaker til kafeen, og trenger støtte til oppstart og drift.

Sammen med andre ildsjeler har hun søkt kommunen om penger til det de håper skal bli Kafé Konkylien.

Liv Kasin

Liv Kasin ønsker å åpne en ny kafé i regi av Kirkens Bymisjon på Notodden. Nå håper hun å kunne samle inn penger nok til prosjektet.

Foto: Johs Apold

Før kommunen behandler søknadene må Kasin og resten av initiativtakerne skaffe egenkapital. Det gjør de gjennom kronerulling, noe som ikke har gått upåaktet hen.

– Det er folk som reagerer på dette, både folk vi snakker med og i sosiale medier, sier Liv Kasin.

Én av dem som reagerer på innsamlingen er Per Tinnesand fra Notodden.

Per Tinnesand

Per Tinnesand er en av flere som har reagert på at Kirkens Bymisjon samler inn penger kort tid etter TV-aksjonen.

Foto: Privat

– Jeg er skeptisk til denne kronerullingen kort tid etter TV-aksjonen. Det burde være mulig å bruke en liten del av de 240 millioner kronene til et nytt tilbud på Notodden, sier han til NRK.

Tinnesand er likevel positiv til kaféplanene.

– Dette er et veldig godt formål. Jeg mener det er behov for en slik møteplass på Notodden. Vi har et rusmiljø og en høy andel innbyggere som mottar trygd. Uansett bør bymisjonen kunne bruke litt av pengene fra TV-aksjonen, mener Tinnesand.

Forhåndsbestemte prosjekter

Kolbein Gunnarson, daglig leder i Kirkens Bymisjon i Aust-Agder og Telemark, forstår at det settes spørsmålstegn ved at det samles inn penger så kort tid etter TV-aksjonen.

– Det er strenge regler knyttet til pengene som samles inn gjennom TV-aksjonen, og det bestemmes på forhånd hva pengene skal brukes til, sier han.

– I vår region skal pengene gå til eksisterende tiltak i Porsgrunn, Kragerø og Arendal. Vi er forpliktet til å bruke pengene på disse prosjektene, og kan ikke ta ut penger fra TV-aksjonen til å starte opp helt nye prosjekter, legger han til.

Gunnarson understreker at det er helt vanlig at organisasjonen ber om midler fra næringsmiljø og lokalbefolkning når det startes opp nye tiltak.

– Vi synes initiativet er utrolig flott, men har ingen friske penger å bidra med, sier Gunnarson.

Gry Fuglestveit

Ordfører i Notodden, Gry Fuglestveit, håper at kaféen blir en realitet.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Politikerne på Notodden er positive til å støtte kaféen, og beløpet ligger an til å bli 130.000 kroner. Ordfører Gry Fuglestveit, sier hun har full forståelse for at pengene fra TV-aksjonen ikke kan brukes til oppstarten.

– Vi vet at det er egne regler for de pengene. Kommunen ønsker derfor å bidra med pengestøtte til kaféen, som vil bli et viktig tilbud hvis vi får det til, mener Fuglestveit.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark