Kritisk til ny turisthytte: – Ser ut som en trailervelt

Tegningene av Turistforeningens nye hytte på Hardangervidda skaper reaksjoner. – Stakkars naturen som må ha noe slikt på seg, sier Hillborg Romtveit, som bor i nærheten.

Nye Mogen turisthytte

Arkitektfirmaet Snøhetta har tegnet det som skal bli nye Mogen turisthytte.

Foto: Illustrasjon: Plompmozes/Snøhetta

Mogen turisthytte ligger praktfullt til ved vestenden av Møsvatn i Vinje. Hytta er en av Hardangerviddas eldste turisthytter og er mye besøkt.

På oppdrag fra DNT Telemark har Snøhetta og Asplan Viak gjennomført en utvidet mulighetsstudie for å bygge en ny turisthytte.

Mogen turisthytte

Mogen turisthytte slik den ligger der i dag.

Foto: Helle Andresen

– Overgrep på naturen

Illustrasjonene av den nye turisthytta får folk i lokalbefolkningen til å reagere.

– Jeg fikk assosiasjoner til søppelcontainere eller trailervelt, og tenker stakkars naturen som må ha noe slikt på seg, sier Hillborg Romtveit.

Romtveit bor på Møsstrond, og lever av musikk, dans og håndverkstradisjoner.

Kvar song ei soge

Hillborg Romtveit på Møsstrond liker ikke bildene hun ser av den nye turisthytta på Mogen.

Foto: Virginie Surdej, Villa Lofoten

– Når du tenker søppel når du ser det, så må det være noe galt. Det blir litt overgrep-aktig både på naturen, bygda og den estetiske sansen folk har i øvre Telemark.

– Hva sier folk du snakker med om de første bildene av den nye hytta?

– De jeg har snakket med liker den ikke. Det kan jo være noen som liker den.

Hun skulle ønske Turistforeningen hadde fått med seg lokale krefter og kompetanse på byggeskikk for å få flere forslag til hvordan den nye hytta bør se ut.

Vil ha dialog med lokalbefolkningen

Daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, har fått både positive og negative tilbakemeldinger.

Han forstår at det er forskjellige meninger om utseendet på den nye hytta.

– Det har vi full respekt for. Vi er opptatt av en åpen prosess hvor folk kan komme med innspill og utfordringer og gode ideer. Derfor har vi hatt, og skal fortsette å ha, dialog med flere berørte parter.

– Det er viktig for oss å formidle hele bildet og idégrunnlaget. Vårt mål er å bygge Norges råeste miljøhytte for våre barns barnebarn. Da er bærekraft, miljø, natur og kulturgrunnlag viktige elementer å ta med.

– Vi mener forstudiet til nye Mogen ivaretar alle disse elementene på en god måte. Vi er også lydhøre for innspill som ivaretar miljøperspektivet på en like god måte, legger Holmberg til.

Jon Atle Holmberg

Jon Atle Holmberg i DNT Telemark er opptatt av å involvere lokalbefolkningen i byggingen av ny turisthytte på Mogen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Naturlig med reaksjoner

Snøhetta synes det er bra at folk engasjerer seg, og sier det er helt naturlig med reaksjoner når det fornyes i et område med lange tradisjoner.

– Det er vår oppfatning at det er rom i fjellet i Norge til både moderne og tradisjonelle hytter, sier prosjektleder Anne-Cecilie Haug i Snøhetta.

Ordfører i Vinje kommune, Jon Rikard Kleven, vil ikke si hva han mener om hytta, så lenge det ikke foreligger en formell byggesøknad ennå.

– Det jeg er mest opptatt av nå er konsekvenser for villreinen. Så er det byggesaksbehandler og planutvalg som skal behandle dette, sier Kleven.