Kritisk medisinmangel: Mener Norge kan lage de viktigste medisinene selv

Det er allerede flere tilfeller av medisinmangel hittil i 2019 enn i hele 2018. – Vi må tenke nytt, sier medisinprodusent.

Produksjon av medisiner hos Curida

NORSK PRODUKSJON: Curida er en av svært få produsenter av legemidler i Norge som også har norske eiere.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Aldri før har så mange medisiner manglet på norske apotek og sykehus. I verste fall får ikke pasienter livsviktig behandling.

Leif Rune Skymoen er sjef for Curida, en av få bedrifter i Norge som lager medisin. Han mener det finnes en enkel løsning på deler av problemet.

– Vi kan kjøpe inn råvarer til de viktigste medisinene. Så kan vi være klare til å lage medisinene selv dersom det blir mangel på dem, sier Skymoen.

Denne løsningen har to store fordeler, ifølge Skymoen. Det er billigere å kjøpe inn råvarer enn ferdig medisin. Samtidig har råvarene mye lenger holdbarhet.

Medisinmangel

MEDISINMANGEL: I februar fortalte NRK om Hilde Iren Eriksen som kjøper medisiner på Gran Canaria. Hun er avhengig av hjerte- og blodtrykksmedisin, og hadde ikke fått tak i de livsviktige pillene sine på lang tid.

Samarbeid med Forsvaret

På Curidas 11 000 kvadratmeter store fabrikk i Elverum lages mange typer flytende medisiner. Bedøvelse, øyedråper, nesedråper og annet. Med riktige maskiner kan det også lages tabletter og piller her.

Løsningen Skymoen ser for seg er at norske medisinprodusenter får penger til å kjøpe inn råvarer. Dersom det skjer en mangelsituasjon, stanser de den vanlige produksjonen og lager medisinene som trengs.

– Dette er økonomisk for samfunnet. Samtidig gir det god beredskap. Da har vi alt vi trenger i Norge, og kan reagere kjapt.

– Hvor raskt kan dere lage medisinene?

– I beste fall kan vi ha medisinen klar i løpet av to-tre uker etter at vi ser at det kommer til å bli en mangelsituasjon. Ofte kan vi ha medisinen klar før det blir problemer.

Bedriften har allerede inngått en lignende avtale med Forsvaret. Men regjeringen har ikke tatt stilling til om de vil innføre denne løsningen.

Leif Rune Skymoen og andre ansatte i Curida

SAMARBEID: Leif Rune Skymoen håper på mer samarbeid mellom norske medisinprodusenter og myndighetene.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Vurderer endringer

En ny rapport fra Helsedirektoratet foreslår flere løsninger på økende medisinmangel. I rapporten er også Skymoens forslag nevnt.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne-Grethe Erlandsen, svarer i en e-post at regjeringen nå skal gå gjennom disse forslagene.

«Når det gjelder spørsmål om egenproduksjon skal Helsedirektoratet vurdere dette til høsten og levere en egen rapport om dette. Direktoratet skal også se nærmere på innkjøp av virkestoff og råvarer for produksjon av definerte legemidler.»

– Må tenke nytt

Problemet med medisinmangel er størst på medisiner som ikke er beskyttet av patent. Det er disse vi har mulighet til å lage i Norge dersom vi kjøper inn råvarer.

Selv om det er få produsenter i Norge, mener Leif Rune Skymoen i Curida at vi har kapasitet til å lage de viktigste medisinene selv.

– Ja. Vi klarer ikke å løse alle mangelsituasjoner, men vi kan løse mange. Det er jeg sikker på.

Øyedråper på Curidas fabrikk

ØYEDRÅPER: På Curidas fabrikk lages bare flytende medisiner.

Foto: Henrik Bøe / NRK