Kritisk for Mika etter sjokoladeforgiftning

Matmor fryktet det verste etter at hunden Mika hadde slukt en hel plate med mørk sjokolade. – Dette var en grusom opplevelse, sier hun, og oppfordrer nå andre hundeeiere til å gjemme julesjokoladen godt.

Ann Silje Berg og hunden Mika

Ann Silje Berg fryktet for livet til hunden Mika da den fikk sjokoladeforgiftning.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

I fin form, mot alle odds. Hunden Mika leker med matmor Ann Silje Berg hjemme på stuegulvet. For bare få dager siden holdt det på gå fryktelig galt for den syv år gamle pelsdotten.

Ann Silje Berg og Mika

Matmor Ann Silje Berg forteller at hun ble veldig redd da Mika måtte legges i narkose.

Foto: Privat

– Kjæresten min hadde vært i Sverige og handlet. Posene sto på stuegulvet mens vi dro en kjapp tur på butikken. Da vi kom tilbake fant vi rester av sjokoladepapir og sjokolade under stuebordet, forteller Berg.

Hunden hadde spist opp nesten en hel sjokoladeplate.

Les også:

Mørk sjokolade er farligst

Etter noen timer begynte Mika å kaste opp, og matmor ringte dyrlegen som ba dem komme øyeblikkelig.

– Mika ble lagt i narkose, og sjokoladen ble pumpet ut av henne. Det var ikke en hyggelig opplevelse, sier matmoren.

Den mørke sjokoladen gjorde at Mika hadde fikk i seg veldig mye av et stoff som heter teobromin. Det er svært farlig for hunder.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Mika ble forgiftet av sjokolade

SE REPORTASJE: Mikas matmor advarer andre hundeeiere mot å la sjokolade stå fremme i jula.

Mika er langt fra den eneste som har opplevd sjokoladeforgiftning. Hos Rising Dyreklinikk i Skien ser de tilfeller av sjokoladeforgiftning månedlig. Nylig opplevde klinikken fire tilfeller i løpet av én helg.

– Sjokolade er veldig farlig for hunder. Det kan føre til nervesystemskader og til at hunden havner i koma. Jo mørkere sjokoladen er, jo farligere er den for hunder, sier veterinær Camilla H. Riddervold.

Mørk kokesjokolade inneholder seks ganger så mye teobromin som for eksempel lys melkesjokolade. Hvor mye sjokolade en hund tåler er avhengig av hvor stor hunden er, og hva slags sjokolade den har spist.

100 milligram teobromin per kilo kroppsvekt kan være dødelig for en hund, men doser ned til 20 milligram per kilo kan gjøre den syk.

– Da Mika kom inn til oss ble regnet ut at den hadde fått i seg omkring 100 milligram per kilo. Det var dermed veldig alvorlig, sier Riddervold.

Camilla H. Riddervold

Veterinær Camilla H. Riddervold ved Rising dyreklinikk i Skien sier at hunder ikke skal ha sjokolade i det hele tatt.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Flere forgiftninger i julen

NRK har vært i kontakt med både Veterinærinstituttet og Veterinærstudiet. Det finnes ikke tall som sier noe om hvor mange tilfeller av sjokoladeforgiftninger det er per år.

Det som derimot kan slås fast med sikkerhet er at hyppigheten av sjokoladeforgiftninger øker rundt høytider som jul og påske. Da er det mer godsaker i hjemmene enn vanlig.

– Ikke la sjokolade stå fremme på bordet når du ikke er til stede. Sett det bort om kvelden, slik at hunden ikke sniker til seg godsaker om natten, sier Riddervold.

– Sjokolade er for mennesker, ikke for hunder, legger hun til.