Hopp til innhold

– Brannvesenet brukte altfor lang tid

Beboere i boligblokken på Kaldnes Brygge, der det brant natt til onsdag, er svært kritiske til at det tok lang tid før brannvesenet kom seg inn i bygget og begynte evakuering.

Bobil i brann på Kaldnes

Det var denne brannen som brannvesenet i Tønsberg først rykket ut til.

Foto: Privat

14 personer ble fraktet til legevakt etter å ha fått i seg røyk under en brann i en boligblokk i Tønsberg natt til onsdag. Nær 40 personer ble evakuert som følge av brannen. Politiet tror brannen er påsatt og ser den i sammenheng med to andre branner i samme område.

Det var svært dramatisk da brannen startet i boligblokken tidlig onsdag morgen.

En beboer måtte gå og hente brannfolk som slokket brann i en bobil like ved for å varsle om brannen. De visste da ikke om brannen i boligblokken.

– Jeg bor i femte etasje og stod på balkongen min og ropte til brannfolkene at de måtte komme. Jeg ringte også mens jeg stod der, sier Line Solberg til NRK.no Hun er veldig kritisk til at brannfolkene brukte lang tid før de kom seg inn i bygget.

Line Solberg og Karianne.

Line Solberg (nærmest) og Karianne er kritiske til at det tok lang tid før brannvesenet kom da det brant i blokka de bor i. Det er blokka i brun teglstein i bakgrunn.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Løp for å hente brannfolkene

I fjerde etasje bor blant andre Karianne. Hun er også svært kritisk.

– Brannalarmen gikk rundt klokka 03.30, sier hun. Jeg hørte brannbilene komme, men de kom ikke til oss. Jeg trodde de lette etter blokken der det brant, så jeg løp derfor ut for å si fra. Da fikk jeg se de sto og slukket brann i en bobil, forklarer hun.

Hun forteller om svært dramatiske minutter.

– Jeg måtte løpe bort til brannfolkene og fortelle at de brant i blokken, og ba dem om å komme til oss for å evakuere beboere, sier hun.

Se video.

Brann i boligblokk

SE VIDEO: Brann i boligblokk i Tønsberg- Foto: Kari Løchen.

Trodde det var falsk alarm

Line Solberg sier hun hørte brannalarmen og trodde det var en falsk alarm. Hun hadde satt på noe tevann og mente det kanskje var damp fra dette. Hun hørte rop og skrik i gangen utenfor leiligheten, og da hun åpnet døren var gangen full av svart røyk og det brant inne i heisen.

– Jeg kunne nok løpt ut, men jeg valgte å løpe inn igjen i leiligheten og ut på balkongen, sier hun.

Les også: Flere branner påsatt i Tønsberg

Brannsjefen tilbakeviser kritikken

Fungerende brannsjef Einar Flogeland i Vestfold interkommunale brannvesen sier det nok oppleves som dramatisk når man står på en balkong og venter på å bli hentet ut.

– Dette var en prioritering. Det som faktisk skjedde var at vi fikk melding om brann i en bobil på en parkeringsplass i det samme området som boligblokka, sier Flogeland, som dermed tilbakeviser kritikken.

Einar Flogeland

Einar Flogeland er p.t. fungerende brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen. Han tilbakeviser kritikk fra beboere på Kaldnes.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Han forteller at mens slukkingen av bobilen pågikk, fikk mannskapene beskjed fra 110-sentralen om brannen i boligblokken.

– Etter som vi ikke var sikre på om det var noen inne i bobilen, måtte vi fortsette noe der, men vi delte vaktlaget ved at sjåføren som førte tankbilen kjørte rett til boligblokka der politiet var på plass, forklarer Flogeland.

Einar Flogeland forteller at politiet hadde kommet seg inn i blokken og fått ut en person som oppholdt seg i første etasje.

– Brannmannen kom seg opp til der det brant i heisen og fikk slukket brannen raskt, sier Flogeland.

– En branncelle

Blokken det brant i onsdag morgen er et relativt nytt bygg.

– Det var røyk i gangen, men inne i leilighetene, som i seg selv er en branncelle, skal det være ganske sikkert. Vi hadde direkte kontakt med flere personer som var ute på balkonger, og alle fikk beskjed om hva de skulle gjøre. Det er 35 leiligheter i den oppgangen det brant og derfor tar det tid å få ut alle, sier brannsjefen

Einar Flogeland sier det ikke er vanskelig å forstå uro og frustrasjon når det er en brann i en boligblokk.

– Dette var en liten brann, ikke mye varme men mye røyk. Da er det beste å komme seg inn i leiligheten dersom man ikke kan komme seg ut, sier Flogeland.

Seilbåt forsøkt påtent

Det ble også slukket et lite branntilløp på taket av kahytten til en gammel seilbåt i tre som ligger på stedet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ringte brannvesenet fra balkongen

Line Solberg forklarer at hun ringte brannvesenet mens hun stod på balkongen. Da fikk hun beskjed om at de holdt på å slukke en brann i en bobil og i en seilbåt i det samme området.

– Samtidig kom det en brannmann. Jeg ropte til han og spurte om han ikke skulle gå inn å sjekke, for han var bare utenfor. Etter hvert kom det flere, men de ble bare stående der. Det gikk minst 40 minutter før de kom med en stige. De spurte også om jeg hadde branntau. Etter en liten stund kom de seg inn i leiligheten min. Jeg fikk på en maske og ble hjulpet ut, forteller hun.

Trond Nilsen bor i tredje etasje. Han forteller at også han trodde det var falsk alarm. Han sover med ørepropper og døren til soverommet lukket, men våknet omsider. Da han stod opp, så mange utenfor og hørte sirener kledde han på seg.

– Jeg var på vei ut i gangen, men der var det mørkt og fullt av røyk, så da gikk jeg ut på balkongen og firte meg ned via balkongen i etasjen under. Det er ikke høyt, 3–4 meter, for etasjen under er på bakkeplan, sier Trond Nilsen.

Han forklarer at han kom seg ut omkring ti minutter etter at alarmen hadde gått ifølge naboene. Da han kom ut hadde ikke brannvesenet og politiet kommet seg inn i bygget enda.

Fyll og fest i og utenfor blokka

Både Line Solberg og Karianne forteller at det var en del fest og fyll i og utenfor blokka på det tidspunktet det brant, men har ingen forklaring eller kunnskap om hva som brant eller hvordan brannen hadde oppstått.

Politiet mener alle tre brannene var påsatt.

Alle beboerne i bygget ble evakuert og plassert på Quality Hotel, der de fikk nødvendig forpleining og omsorg. Kommunens kriseteam med blant andre fagfolk i psykiatri stilte også opp.

Det har vi bare godt å si om, sier Line Solberg og Karianne.

NRK har gjort mindre endringer i saken etter at den først ble publisert.