Hopp til innhold

Kritikken hagler mot miljøministeren

Tidligere høyretopp Erling Lae raser mot Vidar Helgesen. Med seg har han 1 million nordmenn i 18 friluftsorganisasjoner.

Havkonferansen i Stavanger.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen for kritikk for å være både for mye og for lite opptatt av miljøvern i to forskjellige saker.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

NRK har tidligere fortalt hvordan partifeller slakter miljøministeren etter at det i går ble klart at han sier nei til å felle 32 ulver i Hedmark.

Nå melder flere seg på i kritikken mot statsråden.

– Ikke fornuftig

– Jeg vil ikke komme med personkarakteristikker, men dette er ikke fornuftig, sier styreleder for Norsk friluftsliv, Erling Lae.

Byrådsleder Erling Lae (H)

Tidligere Høyretopp Erling Lae kaster seg inn i kritikken mot miljøministeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mens miljøminister Helgesen får kritikk for å være for opptatt av miljøvern i ulvesaken, der lederen i rovviltnemnda i Hedmark nå trekker seg, får han kritikk for å være for lite opptatt av miljøvern når han vil la vannskutere kjøre fritt i vernede områder.

Lae er kanskje mest kjent som byrådsleder i Oslo og ikke minst nestleder i Høyre i en årrekke.

Som representant for Norsk friluftsliv leverte han sammen med 17 andre friluftsorganisasjoner, fritidsorganisasjoner og reiselivsorganisasjoner i går et opprop mot at det sentrale vannskuterforbudet oppheves.

Til sammen representerer disse organisasjonene over 1 million medlemmer.

Motorleketøy

Da NRK i dag fortalte at regjeringen også ønsker å åpne for vannskuterkjøring i verneområder, kunne ikke Lae tro det han leste.

– Motorleketøy, som vannskutere er, hører ikke hjemme i en kystnasjonalpark. Man ville jo aldri tillatt motorsport på Hardangervidda nasjonalpark.

Tidligere lå det et konkret forbud inne i nasjonalparkene, og det gjorde det også i Miljødirektoratets tilrådning i denne saken. Men i siste liten fjernet altså regjeringen vannskuterforbudet.

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Lars Andreas Lunde fra Høyre, sier til NRK at kommuner er muntlig informert om endringen som kommer. Han sier også at de selv kan lage forbud mot slik kjøring, hvis de ønsker det.

Lokale utfordringer

Lae mener det er langt mer komplisert enn det departementet tror å bare dytte dette over på den enkelte kommune.

– Det blir nå en stor utfordring lokalt å sørge for at kommunene selv gir nasjonalparken det vernet og sikrer de naturverdiene de skal, mener Lae.

Han reagerer på at endringen i forskriften er forskuttert, og at liberaliseringen skjer før eventuelle endringer i vannskuterforskriften er sendt ut på høring.

– Det er underlig og overraskende, slår Lae fast.

– Særlig fordi endringer i forskriftene ellers skal ut på høring. Og da kunne de latt kommuner og andre berørte få uttale seg først, og beholdt forbundet i hvert fall inntil videre.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark