Hopp til innhold

KrF-politiker vil fjerne Pride-flagg

LARVIK (NRK): – Jeg frykter at vi får en situasjon i Norge der det er fritt fram, sier Olaf Holm (KrF). Anja Hammerseng-Edin blir oppriktig lei seg av holdningene.

Pride-festival i Larvik

REAGERER: Anja Hammerseng-Edin mener flagget står som et symbol på likhet for å støtte oppunder homofiles rettigheter. Her er hun sammen med kona Gro under fjorårets Pride-markering som de arrangerte i Larvik.

Foto: Mats Grimsæth

I juni ble flere regnbueflagg heist opp i de kommunale flaggstengene i Larvik for å markere Pride-festivalen i byen. Under årets markering var flaggene blant annet heist i byens knutepunkt, på torget.

– Viser indirekte støtte

At kommunen selv heiste disse flaggene, liker KrF-politiker i kommunestyret, Olaf Holm, dårlig. Han mener det viser indirekte støtte til organisasjonen FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som arrangerer Pride.

– Når man leser programmet deres og det politiske budskapet, virker det som de ønsker at alt skal være fritt i samlivet mellom mennesker. At «har du lyst, har du lov». En familie bestående av mor, far og barn, synes å være helt fjernt, sier Holm til NRK.

Holm frykter at vi får en situasjon i Norge der det er fritt fram, at det ikke lenger er ekteskapet, mann og kone, og mor og far som skal prege en familie.

Olaf Holm

GRUPPELEDER: Olaf Holm er gruppeleder for KrF i kommunestyret i Larvik. Han reagerer på at Pride-flagget ble heist i de kommunale flaggstengene under markeringen i juni.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Dårlig skjult kritikk

Leder for FRI, Ingvild Endestad, mener Holm kommer med dårlig kamuflert kritikk når han kritiserer kommunen for å heise flagget.

– Det blir som å si at enhver som bærer korset, støtter KrF. Han kunne kanskje fulgt med i 2009 da folk fikk like rettigheter til å gifte seg. Regnbueflagget står for like rettigheter og mangfold.

– Jeg synes uttalelsene fremstår som et tafatt forsøk på å pakke inn at han ikke liker en likestilt ekteskapslov. Hvis han ikke ønsker like rettigheter, må han ta den diskusjonen, istedenfor å ta en diskusjon om hva flagget betyr, sier Endestad til NRK.

Ingvild Endestad

Leder av organisasjonen FRI, Ingvild Endestad.

Foto: Xenia Villafranca

Såret Hammerseng-Edin

Flaggdebatten startet som et leserinnlegg fra Partiet de kristne i lokalavisa. Siden har flere tatt til motmæle på spalteplass, og blant annet kalt holdningene avleggs og gammeldagse. Nå reagerer også Anja Hammerseng-Edin som arrangerte Pride-markeringen i Larvik i fjor.

– Jeg blir oppriktig lei meg når jeg leser kritikken mot Pride-flaggene som heises i Larvik. Aller mest fordi tolkningene av dette er basert på feil grunnlag, og hovedbudskapet, som er så inderlig fint, blir forsømt i debatten.

Hammerseng-Edin presiserer at regnbueflagget ikke er noe FRI eier eller har som logo.

– Jeg heiser flagget for å gi 100 % støtte til kjærlighet og inkludering. Flagget ble laget som et symbol på likhet for å støtte oppunder homofiles rettigheter. Like rettigheter. Altså ikke mer enn andre. Heller ikke mindre. Bare det samme. FRI bruker det. Jeg bruker det. Larvik kommune bruker det, sier hun.

Vil endre på flaggreglene

KrF-politikeren sier han vil ta opp flaggreglene i kommunestyret til høsten, og mener at Larvik kommunen har satt seg i en vanskelig situasjon.

– Når ordføreren har tillatt at dette heises, hva skal han gjøre når Nei til EU kommer eller andre kommer. Ordføreren har sagt ja til en og da kan han ikke si nei til andre. Hvem i kommunen skal nå sitte og ta avgjørelse om hvem som skal få heise flagg på Larvik torg, spør Olaf Holm.

Ordføreren i Larvik, Erik Bringedal, ønsker ikke å kommentere saken til NRK, men sier til lokalavisa Østlands-Posten at han ikke ser noen grunn til at flaggene ikke skal heises.