Krever ny rovdyrpolitikk

ULEFOSS (NRK): Bønder, jegere og bygdefolk over hele landet brenner varder i dag – de krever en ny rovdyrpolitikk.

Vardebrenning for ny rovdyrpolitikk

VARDEBRENNING: Over hele landet brennes varder for å markere ønsket om en ny rovdyrpolitikk.

– Livsgrunnlaget til mange av oss på bygdene forsvinner om ulven etablerer seg her. Vi krever lokal forvaltning av rovdyrbestandene sier Gunleik Aspheim.

Han er initiativtaker til vardebrenningen på Ulefoss, som er del av en landsomfattende aksjon for ny rovdyrpolitikk.

Gunleik Aspheim

En ulveetablering i Telemark vil være en katastrofe for folk på bygdene, mener Gunleik Aspheim.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi brenner varder fordi det er et tradisjonsrikt tegn som varsler fienden. Og det oppleves akkurat slik, ulven er fienden om den etablerer seg her i distriktet.

– Dramatisk endring av distriktene

Aspheim sier det vil bety en dramatisk endring av Distrikts-Norge slik vi kjenner det i dag, om ulven får fritt spillerom.

– Vi lever godt med en streifulv i ny og ne, men om det blir etablert en permanent ulvestamme her i Telemark vil livet mitt, og mange andre sitt endre seg, sier han.

Han peker på at husdyrhold og bruk av utmark ikke vil kunne foregå på samme måte som i dag.

– For min del må jeg slutte med husdyrhold, som jeg lever av i dag. Jeg må slutte å jakte storvilt med løs hund, som jeg har gjort hele mitt liv. Og jeg tør ikke slippe barnebarna alene i skogen. Vi har hørt hvordan det står til lenger øst i Norge, der ulven har holdt til i mange år. Slik vil vi ikke ha det, fortsetter han.

– Liten sjans for at ulven etablerer seg

Rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Telemark, Espen Marker sier det ikke er særlig sannsynlig at det vil etablere seg ulv i Telemark med det første.

Espen Marker

Rovviltansvarlig i statens naturoppsyn, Espen Marker sier det er lite sannsynlig at det vil etablere seg en ulvestamme i Telemark nå.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Vi har så god kontroll på de ulvene som kommer til vårt område, og det dreier seg i all hovedsak om unge streifende hannulver fra Sverige, sier Marker.

Han sier allikevel at ulvebestanden i Norge er på veg opp, og at det også er hyppigere observasjoner av ulv i Telemark.

– Det har blitt skutt flere ulv her i fylket de siste årene. For tre år siden ble den første skutt i moderne tid, før den var det om lag 150 år siden sist, sier Marker.

Spiser av lommeboka

Flere grunneiere vil også bli kraftig berørt økonomisk, om ulven slår seg ned i deres område, sier Aspheim.

– For mange store grunneiere er utleie av jakt en stor inntektskilde. Det er lite å hente på tømmerdrift nå for tiden, så slik sett går ulven direkte på lommeboka.

For jakt i et ulveområde er ikke mulig å få til, sier Aspheim.

– For det første vil ulven jakte på jakthundene. I tillegg til at den spiser elg, hjort og rådyr, så det blir ikke noe å jakte på, avslutter Aspheim.

Stortinget skal revidere rovviltforliket fra 2011 i mars i år.