Bekymret ordfører vil møte helseministeren

Kragerøs ordfører Kåre Preben Hegland krever svar på hva som skal skje med sykehuset i Kragerø. Ny helse- og omsorgsminister Bent Høie er positiv til et møte.

Kåre Preben Hegland

Kragerøs ordfører Kåre Preben Hegland er sterkt misfornøyd med kommunikasjonen mellom Sykehuset Telemark og Kragerø kommune. Nå har han skrevet brev til helseminister Bent Høie og bedt om et avklarende møte.

Foto: Hilde Martine Lindgren

Ledelsen i Kragerø kommune vil nå ha en avklaring på hva som skal skje med sykehuset i Kragerø.

Det er fra før kjent at styret i Sjukehuset Telemark skal finne innsparinger på inntil 300 millioner og kroner, og i Kragerø er det blant annet lagt opp til en halvering av den siste gjenværende sengeposten, fra 20 til 10 senger.

Har sendt brev til Høie

Kragerøs ordfører og varaordfører har dermed sendt brev til den nye Helse- og omsorgsministeren Bent Høie. Brevet handler om framtiden til lokalsykehuset i Kragerø og ordføreren ber om et avklarende møte med helse- og omsorgsministeren.

– Vi er bekymret, og forundret over det vi mener har vært en rar prosess i forhold til planene som Sykehuset Telemark har, sier ordfører Hegland.

Hegland sier at samarbeidet med Sykehuset i Telemark fungerer på det administrative plan, men overhodet ikke på det politiske plan.

– I samhandlingsreformens ånd må sykehuset og kommune ha en toveis kommunikasjon, og fra vår side kjennes det som om det er ren enveiskjøring.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kragerø sykehus

Ordføreren i Kragerø vil ha en avklaring på hva som skal skje med sykehuset i kommunen. Han er kritisk til hvordan styret Sykehuset i Telemark håndterer omleggingsprosessen i fylket.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Burde lyttet til Støre

Ordføreren mener også at ledelsen i Sykehuset Telemark ikke har lyttet til den forrige helseministeren.

– Vi føler at ledelsen i Telemark sykehus ikke har tatt de signalene som kom fra den forrige regjeringa eller Jonas Gahr Støre, om at sykehuset i Telemark kan bruke lengre tid før man gjør disse omleggingene. Dermed kan man få en bedre prosess.

Ordføreren vil dermed at Bent Høie skal involvere de ulike partene i en sånn prosess, og dermed bidra til mer forutsigbarhet for de ansatte.

Les også:

Bent Høie positiv

Bent Høie

Ny helse- og omsorgsminister Bent Høie er positiv til et møte med ordføreren i Kragerø. Han forstår godt at ordfører Hegland er opptatt av innbyggernes ve og vel.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Bent Høie er positiv til å møte ordfører Hegland.

– Når ordføreren i Kragerø ber om et møte, så skal vi selvfølgelig få til det så raskt som mulig. Jeg ønsker å møte alle kommuner, og det at Hegland tilhører samme parti kan gjøre møtet ekstra interessant.

Høie mener at lokalsykehusene vil ha en viktig rolle i helsevesenet fremover, og han forstår at ordføreren er opptatt av innbyggernes ve og vel.

– Jeg skjønner godt at ordføreren er sterkt engasjert i helsetilbudet i hans kommune, det er ordførerens oppgave. Jeg lover at vi skal ta dette møtet, og så får vi komme tilbake til hva som skjer videre i denne saken.

– Ikke godt nok tilbud

Ordfører Hegland mener bestemt at innbyggerne i Kragerø kommunen ikke vil få tilfredsstillende tilbud hvis lokalsykehuset blir lagt ned i all hast.

– Helsetilbudet blir dårligere når du fjerner sykehus fra et område, det er det ingen tvil om. Kommunen må da samtidig få bygget opp et bedre tilbud, og med tempoet som omleggingen skjer i nå, så har ikke det vært mulig.

NRK har gjentatte ganger vært i kontakt med Sykehuset Telemark, men sykehusdirektør Bess Margrethe Frøyshov hadde ikke anledning til å kommentere saken tirsdag.