Hopp til innhold

Krangler om ultraprosessert mat: – En hype, sier fedmeekspert

Marit Kolby går i strupen på Norges mest profilerte fedmeekspert etter at han uttalte at det ikke finnes forskning på ultraprosessert mat. – Det er ren hype, sier overlege Jøran Hjelmesæth. – Er han kompetent til jobben, spør Kolby.

Overlege Jøran Hjelmesæth og Marit Kolby.

UENIGE: Fedmeekspert Jøran Hjelmesæth mener ultraprosessert mat er en hype, mens ernæringsbiolog og forfatter Marit Kolby mener forskning viser noe annet.

Foto: Philip Hofgaard/Sjo & Floyd, Asker

«Det er helt uakseptabelt at han snakker usant om forskningen», skriver Kolby på sin Instagramkonto, som har over 85.000 følgere.

Hun viser til at det er publisert flere hundre forskningsartikler de seneste årene som handler om ultraprosessert mat.

Hjelmesæth er leder for Senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold og leder av Nasjonalt råd for ernæring (NRE).

Provosert over svar

Marit Kolby er ernæringsbiolog og forfatter av bestselgeren «Hva og når skal vi spise?» som er solgt i 55.000 eksemplarer. Etter at boka kom ut i fjor, har Kolby satt dagsorden med nye kostholdsråd.

Mest kjent for et oppgjør med ultraprosessert mat og mellommåltider. Hennes hovedbudskap er kort fortalt: Spis hel mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.

Tror du det er viktig å unngå ultraprosessert mat?

Hun avslutter innlegget på Instagram med: «Det er også publisert flere samleanalyser for kreft, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, depresjon, fedme og for tidlig død. Alle kobler mye ultraprossert mat mot økt risiko».

– Jeg må nesten lure på om leder for NRE er kompetent til jobben?, avslutter hun innlegget med.

Det har Hjelmesæth ingen kommentar til.

Det var i onsdagens episode av podkasten The Kåss Furuseths at Hjelmesæth og ernæringsfysiolog Tine Sundfør svarte på spørsmål fra publikum om blant annet slankemedisin, kostholdsråd og trender.

I podkasten blir Hjelmesæth spurt om viktigheten av hel mat. Dette er svaret som provoserer Kolby kraftig:

Mener det er en «hype»

Hjelmesæth sier til NRK at uttalelsen ikke høres bra ut.

– Det var jo litt sleivete, for å si det sånn.

Men slankeeksperten står fremdeles inne for at ultraprosessert mat er en form for «hype».

Med det mener han det mangler evidens for at man kan gi råd om å unngå ultraprosessert mat.

– Fordi det foreligger en del såkalte assosiasjonsstudier, altså hvor man ser det er en sammenheng mellom inntak av det de kaller ultraprosessert mat og sykdom. Men det finnes ingen evidens for at det er viktig for befolkningen å unngå eller redusere på inntaket av ultraprosessert mat og at det kan gi bedre helse, sier Hjelmesæth.

– Så det mangler vitenskapelig dokumentasjon for det, legger han til.

En ny retning

– Vi ser et konsistent mønster: de som spiser mest ultraprosessert mat har mye høyere risiko for mange ulike sykdommer og helseproblemer, skriver Kolby i en e-post til NRK.

Hun mener den nye kunnskapen om kvalitetsforskjellen, mellom kosthold dominert av råvarer eller omfattende prosessert industrimat, velter om på mye av den tradisjonelle ernæringsforskningen.

Ernæringsbiologen mener alle resultatene fra nyere forskning peker i samme retning.

– De taler for at vi bør øke vårt inntak av råvarer og minimalt prosessert mat på bekostning av den ultraprosesserte maten.

Hvem mener du har rett i denne debatten? Delta i diskusjonen under.