Hopp til innhold

En våt start på høstferien for mange

Det er sendt ut gult farevarsel for både mye vind, kraftige vindkast og mye nedbør.

Lokalt mye nedbør

MYE NEDBØR: I følge meteorologen kan det komme opptil 60 mm med regn i løpet av 12 timer natt til lørdag.

Foto: Meteorologisk institutt

Første delen av helgen, og høstferien for mange på sør- og østlandet, starter med skikkelig ruskevær.

– Det er ganske mye vær i vente utover natta. Det er flere farevarsler i følge med det lavtrykket som nærmer seg, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill.

Kraftig vind

Nedbøren kommer sent fredag kveld, og vil bevege seg nordover utover natta.

Vindkastene kan komme opp i 20 meter per sekund, og i lavlandet kan det komme 40–60 mm nedbør i løpet av en 12-timers periode. Det blir mest nedbør lokalt i Buskerud og Telemark, ifølge Eikill.

Mye vind

KRAFTIG VIND: Det skal blåse mye gjennom natta og utover lørdag formiddag.

Foto: Meteorologisk institutt

– Det blir definitivt mest vind natt til lørdag og utover formiddagen. På kysten kan vinden henge igjen litt utover ettermiddagen.

I natt kommer vinden fra en nordøstlig retning, noe som vil gjøre at den vil oppleves annerledes og kan ramme andre enn den vinden som var torsdag.

Eikill oppfordrer alle til å sikre løse gjenstander før de går og legger seg i kveld. I tillegg kan det være greit å skifte til vinterdekk om du skal på fjellet lørdag morgen.

Hovedredningssentralen ber alle båteiere om å sikre fortøyninger. De ber også alle eiere av kajakker, kanoer, joller og lignende om å sikre de godt på land. Politiet melder at de har hatt mange unødvendige aksjoner med drivende fartøyer.

Lav snøgrense

Samtidig som lavlandet får mye regn, vil nedbøren komme som snø over 700 til 900 meter. Det kan være snøgrensa også blir noe lavere, forteller meteorologen.

– Nå er det kanskje en god del som begynner høstferien sin i dag, og da er det viktig å være obs på at det kan legge seg snø i veibanen natt til lørdag, og ligge der fremdeles i morgen tidlig.

Hun understreker viktigheten av riktig dekk og å kjøre etter forholdene.

Kristian Gislefoss

INNEDAG: Vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss anbefaler en innedag på hytta på lørdag.

Foto: Anniken Celine Berger

Uke 40 er høstferieuke for Oslo, Viken og Agder, og vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss har et tips til de som reiser på fjellet i helga.

– Sen frokost og brettspill på hytta på lørdag er å anbefale.

For dem som tar høstferie nå vil været variere en del, forteller Eikill. Søndag og mandag ser ut til å bli ganske fine, så blir det litt mer skiftende utover i uka igjen.

Finere i vest og nord

Lavtrykket som kommer natt til lørdag gir mest vær på Østlandet. Det ser ifølge Eikill ut som det blir finere både på Vestlandet og i nord i helga.

– De får mindre vind og perioder med sol.

Men når regnværet gir seg og vinden løyer i sør og øst stiger også temperaturene igjen.

– Søndag ettermiddag begynner det gradvis å spreke opp, så vi får litt sol. Temperaturen kommer opp i 16 til 17 grader i lavlandet, mens det i fjellheimen blir 10–12 grader, sier Gislefoss.