Kraftig ildkule suste over himmelen

Flere ble vitne til et mystisk lys over himmelen på Østlandet torsdag kveld.

Ildkule

Bildet er tatt med kamera fra Voksenkollen Oslo vest, og ble tatt klokken 19:00:26. Lysglimtet var synlig i tre sekunder.

Foto: Meteorittnettverket

– Det var et kraftig lys, med en bred lysstripe etter seg. Det varte bare noen sekunder, og det så ut som det ikke landa så veldig langt unna Tolvsrød.

Flere som har vært i kontakt med NRK beskriver lysfenomenet på himmelen over Vestfold torsdag kveld.

Varte i 2,7 sekunder

Pressekontakt i Meteornettverket og leder i Norsk astronomisk selskap, Tor Einar Aslesen, forklarer at lyset vestfoldingene var vitne til var en meteoritt, og at den sannsynligvis landet langt unna Vestfold.

– Glimtet er omtrent rett sørfra og varte i 2,7 sekunder. Posisjonen er ikke helt sikker, men vi antar at den landet et sted over Danmark eller Skagerak hvor den slutte å lyse, sier Aslesen.

– Meteoritten kan ha vært på noen kilo, men den store farten den bremser ned fra gir et lysglimt og en oppvarming som kan få hele steinen til å fordampe eller pulveriseres. Men nedfall kan ikke utelukkes helt. Småbiter kan lande på bakken, men det vil nok være vanskelig å finne den, sier han.

– Mye sterkere

Aslesen forteller at selv en liten stein vil kunne lage et voldsomt lysglimt i den størrelsesordenen.

– Vi sammenligner gjerne med lys vi ser i horisonten, men dette er et lys som er mye sterkere og mye lenger unna. Mange oppfatter at det er like i nærheten, men dette er langt unna, forsikrer han og legger til:

– Hvis det virkelig hadde vært nært ville du blitt blendet og landskapet rundt hadde blitt lyst opp mer enn det blir av sola.