Hopp til innhold

Dette er like viktig som ny kjole til julebordet

Jane Brattelid er en av stadig flere som betaler for kosmetiske inngrep før jul.

Innsetting av botox.

Illustrasjonsfoto.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

– Jeg setter bedøvelse først. Da slapper du bedre av, sier kosmetisk sykepleier Siv Asdahl og finner fram den lille sprøyta.

Jane Brattelid er ikke lenger redd for sprøytestikkene. For det er ikke første gangen hun er her for å fylle ut rynkene sine. Hun gjør dette fordi hun føler seg mer vel etterpå.

– Sprenger det litt? spør Asdahl mens hun trykker ut innholdet i sprøyta. – Mmm, svarer kunden. Det kan se brutalt ut. De små injeksjonene under huden skal glatte ut rynkene.

Hva gjør du for å føle deg vel før julebordet? Bruk kommentarfeltet under artikkelen.

– Kirurgi light

Siv Asdahl

Kosmetisk sykepleier Siv Asdahl tror kundene velger små inngrep for å føle seg bedre.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK
Linda Strømme Heggelund

Linda Strømme Heggelund har ekstra mange kunder før jul.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Ny kjole, dress eller et par timer i solarium er ikke lenger nok. Mange ønsker seg velstelte negler, lange lokker, blafrende øyenvipper og ikke minst plettfri, glatt hud.

Ifølge Linda Strømme Heggelund som driver Lindas hudpleie i Porsgrunn, blir det stadig mer vanlig å betale for kosmetiske inngrep før julebordsesongen.

– Dette er kirurgi light eller mini-facelift, sier Siv Asdahl som har jobbet med dette siden 2003. Det er små forbedringer som gjør at kunden føler seg bedre.

Milliardindustri

Nordmenn bruker stadig mer penger på skjønnhetspleie. Omsetningen i skjønnhetsbransjen var på 8,7 milliarder kroner i 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er et gjennomsnitt på drøye 1 .700 kroner per innbygger i Norge, og det er størst forbruk før sommerferien og før jul. Særlig har bruk av kosmetiske behandlinger som å glatte ut rynker ved hjelp av Restylane eller Botox, økt kraftig de siste årene.

Asdahl har 11 års erfaring som kosmetisk sykepleier og ser at det har blitt mer akseptert.

– Vi aksepterer at vi blir eldre og får rynker, men vi vil gjerne fikse på noen av dem. Det er en videreføring av at vi sminker oss, går til frisøren og kjøper nye klær. Ikke nødvendigvis fordi vi trenger det, men fordi vi skal føle oss bedre.

Les også:

Ekstra trøkk

Innehaver av Lindas hudpleie, Linda Strømme Heggelund, har full timeliste før jul og sier at det har tatt litt av.

– Det er mye å gjøre hele året, men det er ekstra trøkk nå i november og desember. Ansiktet, bryn og vipper skal være flotte før jul.

Hun understreker at det små korrigeringer de fleste vil ha, ikke det hun kaller skrekkeksempler fra Hollywood. Den som ønsker å fiffe opp ansiktet, bryn, vipper og negler, må punge ut med 5-6.000 kroner.

Siv Asdahl tørker forsiktig bort blodet som piplet fram over leppa til kunden i stolen. Hun tar fram speilet så Jane Brattelid kan se resultatet.

– Nå er jeg fornøyd, smiler 51-åringen.