Hopp til innhold

Korrupsjonsspørsmål skal vurderes på nytt

TJØME (NRK): Kontrollutvalget i Tjøme kommune ber et nytt revisjonsselskap undersøke påstander om korrupsjon i byggesaksavdelingen.

Tjøme kommunehus

OMFATTENDE: Granskingen av byggesaksavdelingen i Tjøme kommune har vært tema på flere politiske møter den siste tiden.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Revisjonsselskapet BDO fikk i sommer jobben med å granske byggesaksavdelingen på Tjøme etter at kommunen fikk flere tips om kritikkverdige forhold.

Da granskingsrapporten ble lagt fram i september, konkluderte kommunen raskt med at det ikke var avdekket korrupsjon.

Politikerne i kontrollutvalget er ikke like sikre på den konklusjonen, forteller leder Dag Erichsrud.

– Vi ønsker å vurdere dette videre, særlig spørsmålet om korrupsjon.

Nå får revisjonsfirmaet KPMG jobben med å gi en juridisk vurdering av det som har kommet fram om en pensjonert byggesaksleder og hans etterfølger.

– Men også dette med ledelsens etterlevelse av regelverket knyttet til byggesaker må vurderes, sier Erichsrud.

Her leses oppsummeringen fra rapporten

FANT IKKE BEVIS: Da BDO presenterte sin granskingsrapport for politikerne i formannskapet, var konklusjonen at det ikke er funnet bevis for korrupsjon

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Gransket mer enn hundre saker

Den første granskingen ble satt i gang etter at NRK i juni avslørte at byggesakslederen i Tjøme kommune hadde tatt betalt for å fylle ut byggesøknader for folk. Søknader han senere behandlet selv.

BDO fikk da i oppdrag å granske mer enn hundre byggesaker og forholdet mellom de to byggesakslederne og områdets mest kjente arkitekt, Rune Breili.

I rapporten kom det fram at den ene byggesakslederen fikk 500.000 kroner da han i 2013 sluttet i jobben som daglig leder i arkitektfirmaet Breili & Partnere, før han gikk tilbake til stillingen som byggesaksbehandler i kommunen.

Granskerne fant også ut at den pensjonerte byggesakslederen, som i dag jobber for Breili, har utvekslet vennetjenester med arkitekten i mange år.

Konklusjonen i rapporten var blant annet alvorlige brudd på kommunens etiske regelverk og en rekke saksbehandlingsfeil. Det kom blant annet fram at enkelte saker, der det normalt kreves politisk behandling, var avgjort av administrasjonen.

Ordfører: – Ikke korrupsjon

Etter at BDO hadde presentert sine funn, uttalte ordfører Bente Bjerke til NRK at hun var mest glad for at det ikke var funnet bevis for korrupsjon.

Tidligere stortingsrepresentant og nåværende medlem av kontrollutvalget i Tjøme kommune, Per Ove Width (FrP), er ikke enig i den konklusjonen.

Han mener det er viktig at man får et klart svar på korrupsjonsspørsmålet.

– Jeg synes det er merkelig at de kan definere det som har kommet fram som «ikke korrupsjon». Tar man betalt for noe mens man jobber i kommunen, er det etter min mening korrupsjon. Men dette er et spørsmål jurister får definere og finne ut av.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark