Hopp til innhold

Elendige veier før 17. mai: – I verste fall må vi nekte å spille

SKIEN (NRK): Korpsmusikanter frykter hullete veier i paradegatene på 17. mai. – Vi er redde for at noen skal bli skadet, sier korpsleder.

Finn Forsberg

FRYKTER SKADER: Finn Forsberg har spilt i korps i snart 50 år, men gruer seg til årets 17. mai. Grunnen er de dårlige veiene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Om en måned fylles igjen Norges paradegater med hundretusenvis av festglade mennesker. 17. mai er den dagen i året hvor flest trekker til gatene for å feire, men i år er det grunn til å være ekstra obs.

En lang og værhard vinter har ødelagt mange veier, noe som i verste fall kan føre til ulykker. Spesielt utsatt er korpsmusikantene med sine instrument og noteklyper.

– Det ser helt forferdelig ut her i Skien sentrum, med masse hull og stygge snublekanter midt i veibanen. Vi kan ikke akseptere slike forhold. Jeg går så langt som å si at vi nekter å spille på de verste stedene om det ikke repareres, sier leder i Borgestad musikkorps Finn Forsberg.

Torggata i Skien sentrum

Slik ser det ut i Torggata i Skien sentrum nøyaktig en måned før nasjonaldagen.

Foto: Petter Melsom / NRK

Finn Forsberg

Finn Forsberg demonstrerer hvordan en ulykke kan skje på nasjonaldagen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Verst for barna våre

Han har spilt i korps siden han var seks år, noe som betyr snart 50 års erfaring som korpsmusikant.

– Det verste som kan skje er om barn snubler i hullene og skader seg. Hvis instrumentet går først i bakken ryker det fort en tann eller to. I tillegg bærer vi på instrumenter som koster tusenvis av kroner, sier Forsberg.

Barnetog i Kristiansand 2007

De fleste gleder seg til 17. mai, men noen er også spent på om hull tettes igjen og veiene repareres.

Foto: JAN JØRG TOMSTAD / NRK

Ønsker seg fine veier

Norges Musikkorps Forbund sier de ønsker å være optimistiske og løsningsorienterte før årets nasjonaldag.

– Det er mye en musikant skal følge med på, så det er klart det er vanskelig å skimte alle hull i veibanen. Hvis noen tråkker i et hull kan det medføre skade på personen og instrumentet, noe som selvfølgelig ikke er ønskelig, sier daglig leder i Norges Musikkorps Forbund region sør Finn Arne Dahl Hansen.

– Er det mange av deres medlemmer som er bekymra før 17. mai?

– Det er ingen kollektiv bekymring for dette, selv om vi synes det er lettere å gå på slette veier. Vi ønsker oss alltid fine veier, for det gir ekstra god musikk, sier Dahl Hansen.

Bjarne Skauen

Bjarne Skauen i Skien kommune forstår korpsenes bekymring. Han lover at de vil stå på for å gjøre veiene fine før nasjonaldagen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Lover å ordne opp

I Skien er de helt innforstått med at mange av veiene i kommunen er stygge og ødelagte etter årets tøffe vintermåneder.

– Normalt får vi gjort veldig mye før 17. mai, men i år kan det bli noe forsinkelser på grunn av den sene vinteren, sier senioringeniør i avdelingen for drift og anlegg i Skien kommune Bjarne Skauen.

Han bedyrer at de gjør alt de kan for å rekke mest mulig før nasjonaldagen.

– Vi er allerede i gang med soping. Deretter vil vi gå gjennom rutene og sikre at gatene er i orden før 17. mai. Jeg forstår at noen korpsmusikanter er bekymret, men det kommer til å gå bra, sier Skauen.