Hopp til innhold

Kontroversiell gruvedrift skal gi verden mat

Kodal minerals i Vestfold vil utvinne fosfat nok til å mette flere milliarder munner. Problemet er at gruven ligger i et populært turområde, og at tungtransporten inn og ut av området vil øke betydelig.

Tirsdag var lokale myndigheter vært på befaring i grenseområdene mellom Larvik og Andebu hvor det britiske selskapet Kodal minerals vil utvinne fosfat og jern.

SE VIDEO: Lokale myndigheter var onsdag på befaring i området hvor Kodal minerals vil starte fosfatutvinning.

Forekomsten i Kodal er nok til å mette 5 milliarder mennesker i tjue år

Bjarne Sommerstad, Andebu-ordfører

Dersom alt går etter planen kan det bli gruvedrift i Kodal om tre til fem år. Det er det britiske selskapet Kodal minerals som sitter på rettighetene og som jobber med å få nødvendige tillatelser på plass.

Området ligger i både Andebu og Larvik kommuner i Vestfold.

200 nye arbeidsplasser

Luke Bryan

Luke Bryan i Kodal minerals lover opp mot 200 nye jobber.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Men gruvedrift i dette området er ikke nødvendigvis uproblematisk. I alle fall er det delte meninger om hvorvidt det bør gis tillatelse til virksomheten.

Luke Bryan er administrerende direktør i Kodal minerals som har hovedkontor i London. Han lover masse lokale jobber dersom driften settes i gang.

– Gruven vil skape mellom 150 til 200 nye jobber. Vi vil trenge alt fra gruvesjefer til truckførere. De fleste jobbene, bortsett fra noen med internasjonal erfaring i ledelsen, vil bli rekruttert lokalt, sier Bryan til NRK.

Flere hundre tusen tonn

Ordfører Bjarne Sommerstad (Sp) i Andebu har deltatt på møter der gruvedrift-planene diskuteres.

– Det er klart at folk er sunt skeptiske til et så stort prosjekt. Vi snakker om voldsomme mengder. Det er snakk om å utvinne 200 000 tonn fosfatkonsentrat og 650 000 tonn jernkonsentrat per år i 15 år fremover, sier Sommerstad til NRK.

Trafikkmengden vil øke betydelig.

– De har regnet ut at en trailer med 60 tonn vil gå ut fra området hvert 20. minutt hver dag døgnet rundt i femten år. Riktignok vil ikke trafikken gå om Kodal i Andebu, men de skal gjennom Kvelde i Larvik. Det blir en stor belastning, sier ordføreren i Andebu.

Slutt på fuglekvitter

Bjarne Sommerstad

Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp) sier innbyggerne er opptatt av det omfattende prosjektet.

Foto: Rune Jensen / NRK

Sommerstad forteller at mange i sin tid flyttet til området hvor utvinningen skal skje, for å få fred.

– De flyttet kanskje dit for å sitte på terrassen for å høre på fuglekvitter. Det er ikke sikkert det blir slik med gruvedrift, sier Sommerstad.

Likevel mener ordføreren at de positive aspektene kan veie opp for de negative sidene.

Kan mette 5 milliarder

Han forteller entusiastisk om at fosfat kan brukes til gjødsel som igjen vil gi verden mat.

– Her har de funnet fosfat av verdens beste kvalitet. Det er livsviktig for matproduksjon fordi det brukes i kunstgjødsel. Fosfat er et kritisk mineral i hele Europa. Forekomsten i Kodal er nok til å mette 5 milliarder mennesker i tjue år fremover, sier Sommerstad til NRK.

– Hvis det hadde vært et annet mineral som gull, som vi ikke trenger for å leve, så hadde kanskje jeg hatt et annet syn, men det blir aldri gammeldags å spise mat, sier ordfører Bjarne Sommerstad (Sp).

Artikkelen fortsetter under bildet

Hanne Holmen

Arealplanlegger Hanne Holmen var med på befaring onsdag.

Foto: Henrik Bøe / NRK

På størrelse med 15 fotballbaner

Onsdag var representanter fra Larvik og Andebu kommuner på befaring i området. Hanne Holmen er arealplanlegger i Larvik kommune.

– Vi har sett hvor dagbruddet skal være i terrenget. I tillegg har vi sett hvor tre dammer skal plasseres. Vi har dessuten sett på området hvor fabrikken skal ligge, sier Holmen til NRK.

Ifølge Holmen er bruddet er like stort som 15 fotballbaner.

– De blir et stort søkk hvor de skal ta ut fosfat og jern. I de tre dammene som skal lages skal de ha restavfall som skal renses. De skal etterfylle bruddet underveis, så det høres veldig bra ut.

Noen tillatelser er gitt

Noen tillatelser er allerede gitt.

– Kodal minerals har i dag tillatelse til å drive blant annet grunnboring og en rekke andre undersøkelser i ormrådet, sier Holmen.

Det neste som står på programmet er å lage planer for området.

– Vi har ikke bestemt hva slags type plan de må lage. Det kan være en kommunedelplan eller en detaljert reguleringsplan, sier arealplanleggeren i Larvik kommune.

Transporten er et ankepunkt

Hun påpeker at Andebu og Larvik må samarbeide siden prosjektet berører begge kommuner.

– Ankepunktet er transporten som de nå planlegger skal gå gjennom Larvik via Kvelde. Der er det mange utfordringer. Det er også utfordringer i forhold til Larvik havn. Det utredes to alternativer. Hvis massene kommer med containere, så skal Larvik havn klare det. Hvis det kommer i bulk, så må det bygges et eget areal nede i havna, som ikke er klargjort i dag, sier Holmen.

– Hvor lang tid kan det ta før alt er i orden?

– Det kan ta flere år. Kodal minerals trenger 18 måneder på å bygge anlegget. Men det vil også gå noen år før begge kommuner sier et endelig ja til prosjektet, sier Holmen.

Inviterer til folkemøter

Selskapet Kodal minerals skal arrangere folkemøter om gruvedriften.

Målet er å informere om hvor langt prosjektet har kommet.

LES OGSÅ:

Folkemøtet i Kodal i Andebu holdes 17. november, mens folkemøtet i Kvelde i Larvik blir 27. november.