Kontaktlinser kan behandle nærsynthet

Ny teknologi gjør at optikere kan bremse utviklingen av nærsynthet hos barn.

Nærsynthet

NÆRSYNT: Nå kan barn behandles med kontaktlinser for å stoppe videre utvikling av nærsynthet. Thale Kristine Limkjær (8) synes det er bedre med linser enn å bruke briller.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Thale Kristine Limkjær (8) bruker behandlende kontaktlinser og er på kontroll hos optiker Erik Robertstad hos Interoptik i Tønsberg. Robertstad er en av fire optikere i Norge som så langt har fått tilgang til å bruke behandlende kontaktlinser.

-Går det greit å sitte sånn, Thale? Du kan blunke når du vil, sier optiker Roberstad.

Thale er en av de heldige som har nytte av metoden, for nærsynthet som oppstår hos barn og unge, kan behandles og bremses fordi den er under utvikling.

Les også: Slik unngår du linseproblemer

Optiker

NYE LINSER: Optiker Erik Robertstad undersøker synet til Thale Kristine Limkjær som har fått behandlende kontaktlinser.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Bremser utviklingen

Ti års forskning ligger bak kontaktlinsene Thale nå bruker. De korrigerer synet, men behandler også nærsyntheten, forklarer optiker Erik Robertstad.

– De er utviklet slik at nærsyntheten korrigeres i senteret av kontaktlinsen. I ytterkanten av linsen korrigeres det mindre nærsynthet eller man har litt plusstyrke. Den formen for kontaktlinse vil bremse utviklingen av nærsynthet slik at barnets øye ikke vokser i lengderetningen, forteller Robertstad.

Optiker Erik Robertstad

NY METODE: Optiker Erik Robertstad hos Interoptik i Tønsberg er så langt en av fire optikere i landet som kan tilpasse behandlende linser.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I Norge er cirka 35 prosent av befolkningen nærsynte, men metoden kan ikke brukes på voksne.

– Man kan ikke reversere nærsynthet som allerede har oppstått, men for dem som kan behandles, har kontaktlinsene god effekt, sier Robertstad som kan fortelle at studier viser at man bremser nærsyntheten med cirka 60 prosent sammenlignet med om man bruker briller eller ordinære kontaktlinser.

Forebyggende

Det er ifølge optiker Erik Robertstad flere helsegevinster ved å bruke de behandlende linsene. Ved å bremse utviklingen av nærsynthet forebygger man også risikoen for fremtidige øyesykdommer som grønn stær, grå stær og netthinneløsning.

Thale merket at hun var nærsynt på skolen fordi hun ikke kunne se det som sto på tavla. Etter først å ha brukt briller har hun fått prøve kontaktlinser noen uker, og det er bedre, synes hun.

– Jeg synes det er bedre med linsene. For da slipper jeg å ta av brillene hver gang jeg er på håndballen.

THale Kristine Limkjær

FORNØYD: Thale Kristine Limkjær (8) er godt fornøyd med kontaktlinsene. Hun synes det er fint å slippe briller når hun spiller håndball.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Pappaen til Thale, Aleksander Limkjær, er også veldig fornøyd med datterens nye kontaktlinser.

– Vi tenkte jo ikke på noe annet enn briller, men da Erik fortalte oss at det er store fordeler med linser, så var det ikke akkurat noe å avvise. Det var bare å hoppe på. Det er stor forskjell på minus to og minus fem.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Vigdis Hella gir deg lokale nyheter

Vigdis Hella gir deg lokale nyheter