Kommuner sier nei til Adecco

Innkjøpsenheten i alle Grenlandskommunene vil ikke forlenge avtalene med vikarbyrået Adecco. Noe av grunnen er det som er avdekket i media den siste tiden.

Adecco

Alle Grenlandskommunene kaster også ut Adecco.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– De avtalene vi har med vikarbyråene har vart i tre år og går ut 7.april. Vi har valgt å ikke forlenge avtalene med Adecco og de andre vikarbyråene etter det, sier daglig leder i Grenland kommunenes innkjøpsenhet Egil Hafsund.

Han forteller at beslutningen er et resultat av en totalvurdering, men at den er påvirket av det som har kommet opp i media den siste tiden.

– Det er klart at vi har fulgt med på det som har skjedd i media når det gjelder, og det har nok vært en del av totalvurderingen for hvorfor vi ikke forlenger, sier Hafsund.

Adecco Skien som blant andre påvirkes av dette har ikke vært tilgjengelige for kommentar til saken.

Grenlandskommunene består av Skien, Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Siljan.

Kastet ut Adecco

Tidligere denne uken ville ikke dagligvarekjeden Coop ha noe mer med vikarbyrået å gjøre. Konsernet sier avsløringene rundt Adecco virksomhet er for graverende til at de kan fortsette å bruke vikarer derfra.

Etter at NRKs avsløringer av ulovlig drift ved flere Adecco-sykehjem, har Norges nest største dagligvarekjede, Coop, fått nok. De sier opp avtalen med Adecco med umiddelbar virkning.

– Vi pleier å være tålmodig med våre samarbeidspartnere, men her har Adecco selv gått ut og bekreftet at det som er avdekket stemmer. Det ble for drøy kost for oss, sier informasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn Kløvstad.

Også Oslo kommune har valgt å kaste ut vikarbyrået.

«På bakgrunn av de opplysningene som har kommet frem om Adeccos lønnsnivå til sine vikarer som arbeider på renholdsoppdrag for Oslo kommune, krever kommunen retting og forlenger ikke avtale med Adecco Norge AS», Skriver de i en pressemelding ifølge Dagbladet.

– Grove avvik

– Kommunen har kommet til at avlønning som ligger under Oslo kommunes tarifflønn er for lavt. På bakgrunn av dette krever vi at Adecco retter forholdet slik at vikarene blir lønnet på samme nivå som Oslo kommunes tariff på området, sier finansbyråd Kristin Vinje til avisen.

– Oslo kommune er avhengig av å ha tillit til at våre kontraktspartnere oppfyller sine lovpålagte og kontraktsmessige forpliktelser. Det er avdekket grove lovmessige og kontraktsmessige avvik i Adecco Helse sine avtaleforhold med Oslo kommune. Etter en helhetlig vurdering har Oslo kommune valgt å ikke utløse opsjon på forlengelse av rammeavtalene med Adecco Norge AS, sier finansbyråd Kristin Vinje.