Hopp til innhold

Kommunene vil ikke ha vannscootere

75 prosent av norske kommuner som har tatt stilling til bruk av vannscooter, vil ikke myke opp reglene.

Bård Hoksrud på vannscooter

FRISLIPP: Regjeringen foreslår at kommunene gis ansvaret for å regulere bruken av vannscootere. Her er Frps Bård Hoksrud på vei fra Drøbak til Oslo for å markere ønsket om like regler for båt og vannscootere.

Foto: Aas, Vegard M. / NTB scanpix

Det viser en undersøkelse Norsk Friluftsliv har gjort.

– Det er tydeligvis høy temperatur i kommunene, og det forteller oss at det ikke er et ønske om å liberalisere bruken av vannscooter, sier Siri Meland som er friluftspolitisk rådgiver for Norsk Friluftsliv.

Vannscooterforskriften kan bli opphevet fra 1. mai etter et forslag fra regjeringen. Den ser ikke behovet for å forskjellsbehandle vannscootere og andre fritidsfartøy.

Det innebærer at det ikke lenger finnes en nasjonalt fastsatt regulering for bruk av vannscootere og at kommunene får ansvaret med å bestemme reglene lokalt.

23. mars gikk høringsfristen ut og Norsk Friluftsliv gjennomførte samtidig en undersøkelse blant alle norske kommuner. 123 kommuner har svart og 53 av dem har ikke tatt stilling til det.

Selv om under halvparten av kommunene svarte, mener Meland at det gir et bilde av kommunenes meninger.

Siri Meland

VIL FORBY: Siri Meland hos Norsk Friluftsliv ønsker å totalforby vannscooterkjøring, men dersom reglene endres ønsker de en streng oppfølging av regelverket fra politiets side.

Foto: Norsk Friluftsliv

– Av de kommunene som har tatt stilling til spørsmålet om bruken, sier 75 at de ønsker å videreføre den forskriften som i dag gjelder eller et totalforbud, sier hun.

– Er du overrasket over det?

– Nei. Vi ser at det er såpass mange konflikter på sjøen mellom vannscootere og myke trafikanter. Det er ikke mange ulykker, men hendelser der hytteeiere og de som oppholder seg på sjøen opplever mye støy, sier Meland.

Hun sier Norsk Friluftslivs øverste ønske er å totalforby bruk av vannscooter.

Her kan du finne svarene i undersøkelsen.

Klar tale fra ordførerne

Torsdag gikk høringsfristen ut for regjeringens forslag. Både Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme kommuner er klare på at dagens regelverk bør videreføres.

En av grunnene er at vannscooterkjøringen kommer i konflikt med Færder Nasjonalpark, der det allerede er et totalforbud mot kjøring av vannscooter.

– Vannscooterkjøring er forstyrrende og det må skilles mellom leketøy og vanlige båter på sjøen. I tillegg dreier dette seg om sikkerhet, sier ordfører på Nøtterøy, Roar Jonstang (H).

– Slår ut forskjellig

Foreningen VSN (Vannscooter Norge) støtter regjeringens forslag. Ifølge dem selv har de 17500 medlemmer som mener hovedutfordringen med dagens regelverk er at det behandler brukerne forskjellig. I sin høringsuttalelse skrive de:

«Vår kystlinje har en variert topografi og befolkning langs sjø og vann, og forskriftens omfang slår ut forskjellig fra sted til sted. Forskriftens restriksjons og forbudssoner gir dessverre ugunstige forhold for lovlig å trygt ferdes på steder der andre fartøy på sjøen i friere grad kan ferdes, med hjemmel i de andre gjeldende forskrifter på sjø og vann, som for øvrig også gjelder for vannscooter»

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark