Hopp til innhold

Politiet kom fram til dødsulykke to og en halv time etter brannvesenet

– Dårlig samarbeid mellom politi og brannvesen er årsaken, mener brannvesenet.

politiet

Illustrasjonsfoto. Politiet mener sambandsproblemer og dårlig dekning var grunnen til at de kom sent til dødsulykken i Fyresdal onsdag.

Foto: Holm / SCANPIX

Politiet kom først 2,5 time etter brannvesenet til ulykkesstedet onsdag, der en person omkom i Fyresdal ved grensen til Nissedal.

– Teknologisk svikt, sier politiet.

– Dårlig samarbeid, mener brannvesenet.

Les: En mann omkom i trafikkulykke i Nissedal

– Ikke uvanlig

Kai Halvor Juva

Utrykningsleder i brannvesenet i Nissedal, Kai Halvor Juva.

Foto: Privat

– Det er i overkant, men ikke uvanlig. Det er spesielt tragisk fordi det er en dødsulykke der vi må stå der og vente så lenge, sier utrykningsleder i brannvesenet i Nissedal, Kai Halvor Juva.

Da brannvesenet rykket ut til dødsulykka ved Napevatnet i Fyresdal onsdag, var det kun ambulansepersonell på stedet. Der måtte brannvesenet vente på politiet i over to timer.

– Når det er dødsfall har vi instrukser på at det er politiet som skal gjøre de fleste oppgavene. Da blir du bare sittende og vente. Det er frustrerende og ikke optimalt, sier Juva.

Les også:

Mistet dekning og GPS

– Det optimale hadde selvfølgelig vært at vi hadde hatt en patrulje i Vest-Telemark, men da vi fikk den meldinga hadde vi ikke det, sier operasjonsleder ved Telemark politidistrikt, Tor Ragnar Steffensen.

Da politiet skulle rykke ut til ulykkesstedet var den nærmeste patruljen i Kragerø. I tillegg til lang reiserute oppsto det også flere problemer underveis. Ved et område som heter Nape mister politiet dekninga. Da hadde de ingen telefonsignal og sambandet sviktet. I tillegg kjørte politipatruljen feil og GPS-en hang seg opp.

– Det er sånne ting som kan skje. Utfordringa er at operasjonsleder forholder seg til GPS og regner med at han skal klare å styre patruljen fram ut i fra det. Han visste jo ikke at det låste seg, så det kom plums på ham. Han regna jo med at det var en GPS som fungerte, sier Steffensen.

Les også:

– For dårlig utstyr

Tor Ragnar Steffensen

Operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Tor Ragnar Steffensen.

Foto: NRK

Det er altså det tekniske som er årsaken til at politiet kom så sent til ulykkesstedet. Steffensen mener at utstyret i dag ikke er optimalt.

– Vi har dessverre ikke bedre utstyr enn det vi har, og må forholde oss til det. Vi har to satelitt-telefoner, men ingen i Kragerø. Og vi visste jo ikke at det ikke var dekning når vi dro ut på oppdraget, sier han.

Så du mener at dere har for dårlig utstyr?

– Vi har ikke dekning på telefoner og samband. Per definisjon er ikke det godt nok, men sånn er det jo. Det går ikke an å gjøre noe med det utstyret som gjør at vi får bedre dekning nå, sånn plutselig. Og det vil jo sannsynligvis ikke bli brukt penger på det, før det kommer nytt, sier operasjonslederen.

Til høsten er det ventet nytt nødnett som kan hjelpe politiet i deres arbeid. Hadde det eksistert i dag, ville politiet kommet raskere til stedet, mener Steffensen.

– Jeg ser fram til at vi skal få aktivisert nødnettet. Da kunne vil lettere styrt patruljen fram til ulykkesstedet og ville ha spart inn tid på det, sier han.

Les også:

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bilbrann Nissedal

Det er her at den tragiske ulykken fant sted, hvor en bilbrann førte til at en mann mistet livet. En kvinne ble alvorlig skadet og fraktet til sykehus.

Foto: Ole Christian Nordby / EIkerfoto

– Samarbeidet må bli bedre

Det er ikke bare teknisk svikt som er årsaken at politiet kom sent fram, mener Juva i brannvesenet i Nissedal. Han mener at kommunikasjon og samarbeid er for dårlig.

– Vi er ikke fornøyde med situasjonen. Men vi har svært liten påvirkningskraft. Dersom politiet skal være organisert slik som nå, må ihvertfall samarbeidet mellom etatene bli mye bedre, slik at vi ikke sitter på hver vår tue. Skal det være organisert som det er i dag blir det veldig tungt, sier Juva.

Det er ikke operasjonslederen i Telemark enig i.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen, og vet ikke hva han tenker på. Jeg vil si at vi samarbeider veldig godt, sier Steffensen.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark