Stiller ut sammen

De er etablerte kunstnere på scenen, men har nå funnet sammen for å vise en ny side av seg selv.

Tre scene-artister stiller ut malerier på Telemarksgalleriet.

De tre kunstnerne er ikke først og fremst kjent for bildene sine. Nå samles de, for for første gang, for å stille ut i Telemarksgalleriet på Notodden.

En skuespiller, en visesanger og en rockabilly. Nå avslører de en hemmelighet: i årevis har de tegnet og malt på si.

Har malt i årevis

Alle de artistene har uttrykt seg på lerretet tidligere. Lillebjørn Nilsen har aldri vist fram bildene i et galleri tidligere. Nå har han søkt sammen med andre scenekunstnere.

– Det er vel det at noen av oss har et fortellerbehov. Vi går og samler på historier og observasjoner og så ender vi opp med å fortelle det på scenen. Dette er stille kunst, musikk bråker så fælt.

Bilder fra Oftebro

Nils Ole Oftebro har malt lenge, men synes det er mer spennende å stille ut egne malerier enn å stå på scenen.

Foto: Vibeke Ravndal / NRK

Malte i Chicago

Lillebjørn Nilsen vokste opp i Oslo med mor og far som aktive kunstnere. Han begynte å spille etter å ha funnet en ødelagt gitar på loftet og debuterte som musiker på et skolearrangement som 14-åring.

Etter hvert kom behovet for å uttrykke seg gjennom bilder sterkere, og på 1990 tallet reiste han til Chicago i USA for å gå på malerskole og ble boende der i noen år.

– Ingenting å skjule seg bak

Nils Ole Oftebro hadde det vanskelige valget mellom billedkunst og scenekunst da han som ung student kom inn på både Teaterhøyskolen og Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Han valgte teaterstudier og har opplevd stor suksess som skuespiller; sist med nrk-serien «Mammon», og King Lear på teaterscenen. Han fortsatte likevel å tegne, og i noen år jobbet han som tegner i magasinet Farmand.

Vågan tegner morsomme bilder

Eldar Vågan har tegnet morsomme og originale bilder helt siden barndommen.

Foto: Vibeke Ravndal / NRK

Han sier det er mer avslørende å henge opp egne bilder i galleri, enn å være skuespiller.

– Du står naknere med denne enn med mye annet. Her er det jeg som har skrevet teksten, satt lyset og svingt penselen og egentlig gjort alt. Du har ingenting å skjule deg bak.

Håper å se bildene med nye øyne

Musiker Eldar Vågan har tegnet hele livet. Stilen er humoristisk, ifølge galleriet har han en sikker og dreven strek. Som han sier det selv: «Fortellermåten på indre østlandet, er å visualisere historien med små detaljer, – slik je tegner».

Eldar har tegnet cover for Vazelina Bilopphøggers, og han har illustrert en rekke bøker, blant annet for Finn Kalvik, Odd Nordhaug og Øystein Sunde. Noen av disse illustrasjonene blir stilt ut på utstillingen på Telemarksgalleriet mellom 21. juni og 31. august.

Lillebjørn Nilsen sier han gleder seg til å se bildene stilt ut.

Klare for utstilling

Bildene med de tre artistene blir stilt ut i Telemarksgalleriet på Notodden fra 21. juni til 31. august. Kunstnerne sier de er spente på hva folk synes om dem.

Foto: Vibeke Ravndal / NRK

– Det skal bli arti å se bildene i en annen sammenheng. Kanskje jeg ser noe i dem som jeg ikke har sett i dem jeg også, sier han og humrer.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Siste nytt fra Vestfold og Telemark