Serverte kua for å redde kua

Et treretters måltid tilberedt av stjernekokker, med på råvarer fra Telemarkskua, sto på menyen på Dyrsku'plassen i Seljord.

Telemarkskua får beholde horna

Telemarkskua er en truet dyreart, nå stiller kjendiskokker opp for å redde kua.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Øyvind Hjelle er kjent som TV-kokk og startet i sin tid Palace Grill i Oslo. Halvard Ellingsen er kjøkkensjef samme sted, og medlem av kokkelandslaget.

Mandag komponerte de en treretters lunsj i restauranten på Dyrsku'plassen i Seljord. Råvarene var i all hovedsak fra Telemarskua.

Øyvind Hjelle og Halvard Ellingsen

Stjernekokkene Øyvind Hjelle og Halvard Ellingsen lager i stand forrett basert på kalvebryst av Telemarksfe.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

– Det ville vært en katastrofe dersom Telemarkskua døde ut, sier Øyvind Hjelle.
Han håper flere får smaken for den spesielle kua, som han mener har både mørt og smakfullt kjøtt.

Burgere og melk

Fra tidligere er iskrem basert på melk fra Telemarkskua fra Bjørge gård i Seljord kjent for sin gode smak og konsistens.

Den selges på messer og i forretninger, samt at gården har eksklusiv leveringsavtale med det nye kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn. Restaurant-kjeden Bergbys produserer også burgere med kjøtt fra Telemarkskua.

Telemarkfeet er sammen med 5 andre norske landraser definert som genetisk bevaringsverdige. I 1953 var det registrert over 16.000 avlsdyr av rasen. Men på slutten av 50-tallet og utover på 60-tallet kom NRF-kua for fullt.

Telemarksfe servert på dyrskun

Rettene basert på råvarer fra Telemarksfeet falt i god smak!

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Kritisk utryddingstruet

Det er mye av forklaringen på tilbakegangen. NRF-kua produserer mer melk enn Telemarkskua. Når antallet avlsdyr i dag er under 300 blir det betegnet som kritisk utrydningstruet.

Nå konsentrerer ildsjelene seg om spre genene mer. Det gjelder å unngå innavl. Landslaget for Telemarkfe mobiliserer derfor gode krefter, og setter inn et krafttak for å redde kua.

– Telemarkskua er verdens vakreste, hevder de selv.

Nøkkeltall for Telemarkskua

År

Ant. avlsdyr

1953 

16092  

1960

6266

 2013

 301

2014

 279