Kjemper for lokal kreftbehandling

– Telemarkinger har for lang vei til kreftstrålebehandling. Det sa ordfører Hedda Foss Five fra Skien da hun besøkte helse- og omsorgskomiteen torsdag.

Hedda Foss Five

Hedda Foss Five kjemper for å få et strålesenter for kreftpasienter i Skien.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

For noen måneder siden ble det kjent at Helse Sør-Øst ønsker å legge det nye strålesenteret for kreftpasienter til Tønsberg. Torsdag var en delegasjon fra Skien kommune med ordføreren i spissen på Stortinget for å snakke med helse- og omsorgskomiteen.

Ordfører Hedda Foss Five sier hun brukte argumenter om pasientens beste. Hun trakk frem at folk i dag enten må til Oslo eller Kristiansand.

– Det er dessverre sånn at veldig mange mennesker i Norge rammes av kreft, og da er det utrolig viktig at vi har kreftstrålebehandling i nærheten av der folk bor.

Les også:

Timevis i buss for ti minutter

Hun viser til at telemarkinger enten må til Oslo eller Kristiansand for å få strålebehandling i dag.

– Sånn kan vi ikke ha det. Vi vet at det er en stor belastning for veldig mange å sette seg på Helseekspressen hver eneste dag og kjøre helt inn for å ta en behandling som varer i ti minutter, sier Five.

Five sier besøket på Stortinget var for å holde saken varm.

– Det er ikke like mange mennesker som får kortere reisevei, dersom strålesenteret havner i Tønsberg. Der er Skien enestående, sier Five.

Det er styret i Helse Sør-Øst som avgjør saken før jul.