Hopp til innhold

Jesus fenger ikke

ULEFOSS (NRK:) Flere unge velger Human-Etisk konfirmasjon. Ungdommen sier de kjeder seg på kristelig konfirmasjonsundervisning.

Nikita Renate Hoksrud Haakon Berglund

Nikita Renate Hoksrud og Haakon Berglund synes det er kjedelig på konfirmasjonsundervisning.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er litt kjedelig når det blir veldig mye snakk om Jesus, også tar det nesten all fritiden vår, sier Nikita Renate Hoksrud.

Hun snakker om den konfirmasjonsundervisningen. Hun har valgt å konfirmere seg i kirken, men sier at hun flere ganger har vurdert å slutte.

– Ja, det har jeg. Vi har holdt på med undervisning siden november. De som har valgt borgerlig konfirmasjon har bare noen få møter. Vi har hatt mange, sier Hoksrud.

Flere velger Human-Etisk

Hos Human-Etisk Forbund opplever de at flere ungdommer velger deres konfirmasjonsundervisning. I overkant av 10 000 ungdommer har i år valgt denne typen konfirmasjon.

Inger-Johanne Slaatta

Inger-Johanne Slaatta i Human-Etisk forbund sier flere velger deres konfirmasjon.

Foto: Human-Etisk forbund

– På landsbasis er det mellom tre og fire hundre flere unge som har valgt vår konfirmasjon i år. Det er en økning fra 15,7 til 16,3 prosent av hele ungdomskullet som velger Human-Etisk konfirmasjon, sier konfirmasjonsrådgiver i Human-Etisk Forbund Inger-Johanne Slaatta.

Slaatta er fornøyd med at mange velger borgerlig konfirmasjon.

– Det er nesten maksimalt av hva vi kan klare. Vi må rekruttere nye folk hvis det blir mange flere som skal konfirmeres hos oss. Jeg tror ungdommene har blitt mer beviste i sine valg. Det er fint at ungdommene kan velge, og dermed beholde en ærlighetsfølelse ovenfor seg selv, sier Slaatta.

Les også:

– Vi er ikke kjedelig

De siste årene har antall konfirmanter som velger kirken gått litt tilbake. I 2014 var det i overkant av 40 000 unge som valgte konfirmasjon i kirken.

Kristine Aksøy er leder i seksjon for barn, unge og trosopplæring i Kirkerådet. Hun mener kirkens konfirmasjon er en god ordning.

Kristin Askøy

Kristine Askøy er ikke enig i at kirken har kjedelig konfirmasjonsopplegg.

Foto: Siv Thompson / Den Norske Kirke

– Mitt inntrykk er at menigheten jobber veldig godt med konfirmasjon. Mange steder er tilbudet veldig bra, men det finnes sikkert eksempler på at det er litt kjedelig også, sier Aksøy.

Omfanget av konfirmasjonsundervisningen er fastlagt på forhånd. Det skal være 60 timers undervisning fordelt på åtte måneder.

– Vi jobber med å holde oppe de høye konfirmasjonstallene. Det viktigste er å ha et bra konfirmanttilbud, også må vi være flinke til å informere om det.