Hopp til innhold

– Brygga er en båt

En strammere plan- og bygningslov gir flere «smarte løsninger».

Strandsonen

Straffene for ulovlig bygging ble skjerpet tidligere i sommer. Dette bildet er tatt i Hurum.

Foto: Marianne Jagland Kjeldsen / NRK

Det er snart en måned siden en innskjerping i plan- og bygningsloven gjorde det enda vanskeligere for hytteeiere å føre opp konstruksjoner på egen eiendom.

Innskjerpingen kan føre til en økning av «smarte løsninger».

Uheldig utbygging

– Strengheten kommer jo av knappheten, sier Henry Valvik, ingeniør i Bamble kommune til NRK mens han ser utover idylliske Kjønnøya - der det bygges for fullt langs strandkanten.

– For to generasjoner siden var dette nærmest et typisk sørnorsk fiskevær. Nå, etter to generasjoner, er det ikke like mange lys i vinduene. De hyttene som var 20 kvadratmeter har blitt 80 kvadratmeter, og båtfestene er blitt til kaier med tre båter til hver, forteller Valvik.

Han mener at byggingen er uheldig, og at det er blitt bygd steder der man litt i etterkant kan se at det ikke skulle skjedd.

Les også:

Og innskjerpingene i plan- og bygningsloven som trådte i kraft 1. juli hjelper med å regulere byggingen.

Mer arbeid for kommunen og lengre saksbehandlingstid har gjort det mye vanskeligere for hytteeiere å sette opp det man vil nærme vannet.

Kreativ

Både Bamble og Kragerø kommune får et tjuetalls klagesaker hvert år. Og det finnes flere eksempler på demotiverte hytteeiere.

– Det var et tilfelle der det ble gitt tillatelse til riving av gammel hytte og oppføring av ny. Men det gikk i hui og hast, de gravde bokstavlig talt bare ned den gamle hytta rett ned i strandområdet, og satte opp en ny, sier Valvik og legger til at historien endte med at hytta måtte graves opp igjen.

– Et annet eksempel var en som hadde fått pålegg om å rive brygga si. Han satte motor på den og sa at det var en båt. Men båten ble jo ikke akseptert av Veritas, forteller Valvik og ler.