Lulle er fast ansatt for å spre glede

KVITESEID (NRK): Lulle er den eneste beboeren på omsorgssenteret som kvesser klørne på møblene, og sover i den sengen som måtte passe.

Katt på sykehjem

Rullatoren er en fin plass å vente når man er på utkikk etter en kjælen hånd.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Har pus vært for lenge borte, blir vi bekymret og lurer på når han kommer tilbake, sier hjelpepleier Ellen Midtsund ved Kviteseid sykehjem.

Katten Lulle (7) er eneste beboer på fire bein. Han er en miljøarbeiderkatt som er fast ansatt for å spre glede blant beboerne.

Les også: Mener demente lures av søt robotsel

Se video av Lulle på sykehjemmet her:

Katt med fulltidsjobb

Se video av Lulle på sykehjemmet her:

Avdelingens midtpunkt

Ellen Midtsund, hjelpeleier Kviteseid Omsorgssenter

Hjelpepleier Ellen Midtsund og Lulle.

Foto: Rubina Butt / NRK

Det er formiddag på sykehjemmet i Kviteseid. Seks damer sitter i sofaen og ser på den lodne beboeren som tar formiddagsvasken. Lulle sitter plantet mellom damene i sofaen.

– Se, nå tar pus seg en sveip over fjeset. Han renser opp i pelsen sin. En annen beboer stryker hånden gjennom den myke pelsen.

Bjarne O. Braastad

Professor i Etologi Bjarne Braastad har doktorgrad i katt.

Foto: Privat / NRK

– Nå må du ligge her og kvile litt. Kanskje han må på do snart, da må vi slippe han ut.

Les også: Vesle pus bor på demensavdeling

For tre år siden flyttet Lulle inn på skjermet avdeling på Kviteseid sykehjem.

– En kar i Kviteseid måtte gi bort Lulle da han flyttet på omsorgssenter. Etter litt diskusjon, bestemte vi oss for å prøve, forteller hjelpepleier Ellen Midtsund.

Kattebok

Boken Katten – Atferd og velferd har et eget kapittel om katt på sykehjem.

Foto: Audun Braastad / NRK

Katt øker livskvaliteten

Forskning viser at kontakt med dyr kan øke livskvaliteten til demente.

Bjarne O. Braastad er professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han har skrevet boken Katten – Atferd og velferd, med eget kapittel om katt på sykehjem.

– Mange gamle på sykehjem har hatt dyr som katt eller hund tidligere. Katt gir et bedre miljø og gjør det mer hjemmekoselig for beboerne. De fleste reagerer positivt når de får en katt i fanget, sier Braastad.

– Katten kan vandre rundt på rom eller i dagligstuen og holde seg på sykehjemmet store deler av tiden. Men det kreves at de ansatte er ansvarlig for at katten får blant annet riktig stell, passe med mat og veterinærsjekk, sier Braastad.

– Kjent, trygt og godt med pus

– Lulle er rolig og fredelig. Det virker inn på dem som bor her. Pus er kjent, trygg og god. Pasientene koser med den, steller med den og gir den mat. Og passer på å slippe den ut. Det blir mye samtaler rundt pus, avslutter hjelpepleier Ellen Midtsund.

Se bilder av Lulle på omsorgssenteret her: